Dragan Ristić osvojio zlato na svetskom prvenstvu

Kragujevački strelac Dragan Ristić osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu za paraolimpijce u Južnoj Koreji. Trijumfovao je u gađanju vazdušnom puškom u kategoriji SH2 i na taj način je obezbedio učešće na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Kada je pre skoro dvadeset godina doživeo automobilsku nesreću od koje su ostale posledice posebno na levoj ruci kojom i ispaljuje zlatne metke, Dragan nije posustao. Odlučio je da se bavi streljaštvom i, kako kaže, nije bilo godine bez medalje.

Ristić je osvojio dve zlatne medalje - u Zagrebu 2010, godine i na ovogodišnjem svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji:

"Bilo je sigurno više od dvadeset zemalja, i to je jedna dosta jaka konkurencija. Nekako meni ta svetska prvenstva idu, imam zlato iz Zagreba, srebro iz Seula i evo sada, opet, zlatna medalja. Pomenuo bih da držim svetski rekord u toj disciplini i kvalifikaciji i polufinalu u Osijeku prošle godine sam postigao rezultat 639,9 krugova u kvalifikaciji a u finalu 255,5 krugova."

U streljani vežba redovno, a pred pripreme za olimpijske igre i po sedam sati dnevno. U svemu ga bodre i podržavaju supruga i trogodišnji sin, cela porodica ali najviše otac.

"Kada je počeo u selu pre deset godina, pogađao je 20 centimetara za jedan metak od drugog, a sada složi 85 dijabola u jednu tačku koja nije deblja od čačkalice", kaže Draganov otac Tomislav.

Streljački klub "Čika Mata" u Kragujevcu ima uspešan tim proslavljenih strelaca, koji su Dragana  bodrili i navijali za njega. Ponosni su na zlato koje im je doneo, kaže predsednik kluba Milan Armuš: 

"Mi smo se u neku ruku i nadali, kad god naš Draganče ide po tim takmičenjima on nas je naučio visokim rezultatima, lepim ostvarenjima i zlatnim medaljama."

"Mi smo svi dušu dali bodreći ga  deset dana i iščekivali da u njegovoj disciplini u kojoj je već godinama najbolji, tako da Draganu svaka čast", ističe Stevan Jovanović, seniorski reprezentativac Srbije u streljaštvu, "on je za svaku pohvalu."

Dragan je i evropski prvak u gađanju vazdušnom puškom. Paraolimpijsko udruženje proglasilo ga je 2014. sportistom godine, a Tokio 2020. je, za njega, kruna karijere i nada se da će stići do ovog odličja - jedine medalje koja mu nedostaje.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво