U Brankovini dodeljena Desankina nagrada

U Brankovini, zavičaju pesnikinje Desanke Maksimović, na dan njenog rođenja već dvadeset pet godina običaj je da Zadužbina „Desanka Makimović", valjevska biblioteka i Grad Valjevo dodeljuju pesničku nagradu koja nosi njeno ime. Ovogodišnja dobitnica je Ana Ristović, pesnikinja srednje generacije iz Beograda.

Četvrt veka je Ana Ristović na pesničkoj sceni, baš koliko se i dodeljuje pesnička nagrada „Desanka Maksimović" u Brankovini, mestu detinjstva velike poetese i njenog počinka. Glas Ane Ristović, po mišljenju stručnog žirija, svež je, lirski, samosvojan glas koji teži najvišim estetskim dometima.


Svetlana Šeatović, predsednik žirija: „Ana Ristović je najbliža Desanki Maksimović u delikatnosti izraza, intimnosti sveta žene i dubokoj misaonosti koja zna da je pesnički svet izraz bića i način življenja uprkos svim bolima koje nam zadaje svet svakodnevice."

U mestu gde se slavi srpska poezija, publika od dobitnice priznanja, Ana Ristović, nije čula stihove, već promašljanje o poeziji, koja je „bez obzira na sva pesnička stranstvovanja i nepripadanja, bezvremena i sveprisutna."

Ana Ristović, dobitnica Desankine nagrade : „Zbog toga je svetlo Desankine pesmei danas ovde među nama da nam obasja put do skrivenih malih stvari i mikrokosmosa i da nam saopšti da sve ima smisla, i pod zemljom, i nad zemljom, i među zvezdama. To su njene večne blagovesti."

Od dvadeset pet dobitnika nagrade „Desanka Maksimović" samo četiri su žene: Radmila Lazić, Mirjana Stefanović, Tanja Kragujević i Ana Ristović, a primila ju je na Desankin 120 rođendan.broj komentara 0 pošalji komentar