Kako do bezbrižnog letovanja

Poslednjih godina sve više domaćih turista preko interneta bira mesto za odmor, smeštaj i prevoz do odredišta, jer je takvo letovanje jeftinije od aranžmana koje nude turističke agencije. Ukoliko imaju neprijatnosti tokom odmora u inostranstvu, za pomoć se uvek mogu obratiti i konzularnim predstavništvima Srbije.

I ove sezone većina domaćih turista letovaće na Egejskom ili Jonskom moru, zbog, kako kažu, brojnih prednosti. Bez obzira na to kuda putuju, nemaju svi poverenja u agencije.

 

"Uvek agencije ukradu jedan dan, od dogovorene, pa onda policija tamo intervenisala, ja nisam hteo da izađem, jer sam se držao ugovora koliko dana", kaže jedan građanin iz Čačka.

Zbog nekog propusta, domaća agencija može odgovarati pred srpskim pravosuđem. Takvu zaštitu naši državljani nemaju ukoliko nešto pođe po zlu a odabrali su da letuju u privatnoj režiji, kažu predstavnici agencija.

Luka Ilić - direktor agencije iz Beograda: "Ako otkazujete put, zadržava se pedeset posto, ako otkažete na dan puta zadržava se sve. Nema ono da molite agenciju da izađe u susret, pa ljudski, tako dalje, sve to nestaje, postoji samo jedan odnos sa tim gazdom i ne postoji nikakva pravna zaštita. Dok kad ste u Srbiji, postoji pravna zaštita, nadležnih organa, naravno, još veća ako je agencija članica YUTE".

Ali ne mogu ni sve primedbe i žalbe biti predmet sudskog spora.

Milka Jovanić, vlasnica turističke agencije iz Požege: "Bila im buka, jer su mladi bili pored nekakvih starijih, nisu mogli da spavaju, pa ne znam komarci, meduze ..."

Oko milion srpskih turista svake godine letuje u Grčkoj, a konzularna prestavništva uvek su na raspolaganju da priteknu u pomoć ukoliko zatreba.

Siniša Pavić, konzul u Solunu: "I apelujemo na sve one koji dolaze da dođu sa ispravnim dokumentima, sa uplaćenim putnim osiguranjem i sa osnovnim informacijama o svom kretanju".

Najveći broj turista uživa u odmoru bez ikakvih problema. Ove godine navršava se sto godina od završetka Velikog rata, pa je to i povod da oni koji letuju u Grčkoj obiđu mesta od istorijskog značaja za Srbiju.
broj komentara 0 pošalji komentar