Prokuplje: Samo sedam strelaca za celu Opštinu

Na području koje pokriva Radarski centar u Kruševcu, najmanje aktivnih protivgradnih stanica je u opštini Prokuplje - samo sedam od devetnaest predviđenih. Dok u Radarskom centru tvrde da je za takvo stanje odgovorna lokalna samouprava koja ne izdvaja dodatna sredstva za rad strelaca, u prokupačkoj opštini kažu da oni nisu nadležni za to i da ne žele da krše zakon. Za to vreme, štete od grada višestruko premašuju iznos koji treba izdvojiti za rad strelaca.

U jednom od najvećih voćarskih centara u opštini Prokuplje, Velikoj Plani podno Jastrepca, treću godinu zaredom ne radi protivgradna stanica. Biljana Pavlović, čija je porodica decenijama vodila borbu sa gradonosnim oblacima, kaže da više niko ne želi veliku obavezu za male pare, iako svi trpe zbog toga.

Biljana Pavlović, bivši strelac iz Velike Plane: "Zapuštene su i oronule protivgradne stanice na još jedanaest lokacija na području opštine Prokuplje, gde nije moguće obezbediti strelce za naknadu od četiri hiljade dinara mesečno, koliko plaća država. Problem je, tvrde u kruševačkom Radarskom centru, naročito izražen od prošle godine, od kada je lokalna samouprava prestala da izdvaja dodatna sredstva za rad strelaca".

Mihajlo Vasić, Radarski centar RHMZ u Kruševcu: "U opštini Prokuplje nisu želeli pred kamerom da govore o trenutnom stanju protivgradne zaštite i svojoj odluci da ne učestvuju u njenom finansiranju".

A da ovako okrnjena protivgradna odbrana nema potrebnu efikasnost, nedavno su se uverili poljoprivrednici iz nekoliko podjastrebačkih sela, kojima je grad uništio letinu.

Zoran Pavlović, iz Bajčinca: "U Opštini Prokuplje dve trećine stanovništva živi od poljoprivrede".

Ovde se proizvede najviše višanja u Srbiji,ali i ostalog voća, zbog čega poljoprivrednici očekuju da lokalna samouprava, u saradnji sa državnim organima, hitno normalizuje stanje u ovoj oblasti. A za to bi do kraja godine trebalo izdvojiti oko milion dinara iz opštinske kase.





 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво