U Banatu su i maline rodne

Porodica Rosić iz naselja Duboke Bare, naselja kod Pančeva, ove godine očekuje dobar rod malina. U svojim plastenicima uzgajaju takođe cveće i jagode.

Na imanju porodice Rosić svake godine niče novi plastenik, i u njemu ima uvek nešto neobično. Lane su odlučili da na 12 ari posade maline, iako su znali da im ovo podneblje ne odgovara. Prve godine rodilo je oko 400 kilograma, a ove očekuju sedam puta veći prinos.

"Uz dobru agrotehniku sve uspeva. Ovde je nizak teren i zato sam podigao zemljište i nasuo ga za pola metra, okolo sam iskopao kanale i prihranjivao odgovarajućim đubrivom. Kontroliše se i kiselost zemljišta. Ovde je dosta visoka, oko 7,5 - što nije dobro za malinu, ali uspeli smo da je smanjimo na pogodnih 6,5", objašnjava Stojša Rosić.

Tu je i košnica sa bumbarima iz Belgije koji, zajedno sa domaćim pčelama, oprašuju biljke. Zahvaljujući njima ovde imaju izuzetno dobar rod. 

Rosići vole posao koji rade i ne štede na opremanju plastenika. Imaju sve što je potrebno za kvalitetan i bogat rod, ali nisu zadovoljni profitom od svojih proizvoda:

"Najveći problem je nekontrolisani uvoz svega i svačega iz inostranstva. Najviše nas ugrožava proizvodnja sa juga, posebno iz Albanije, koja nam izvozi hranu sumnjivog kvaliteta po nižim cenama i ne možemo da im pariramo sa našom mnogo kvalitetnijom robom."

Pored niskih otkupnih cena, Rosići imaju problema i sa angažovanjem radnika, jer se za posao uglavnom javljaju penzioneri.

Rosići su opremili i novi plastenik na dvadeset ari u kojem će ovih dana saditi paradajz, a na jesen trešnje. A sve to začinjeno je mirisom cveća - odavde na pijace u Beogradu i Pančevu redovno stižu gladiole i kale. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво