Otvoreno Hematoonkološko odeljenje niške Dečje klinike

U Nišu je, dve godine od polaganja kamena temeljca, svečano otvoreno hematoonkološko odeljenje Dečje interne klinike, izgrađeno na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka.

Otvaranju prve bolnice kod nas koju je izgradilo jedno udruženje prisustvovali su članovi NURDOR-a, predstavnici Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra u Nišu.

Objekat je površine 750 kvadratnih metara na dva sprata, mesta ima za petaestoro bolesnih mališana, a svaka soba ima kupatilo.

Odeljenje ima dnevnu sobu, kuhinju, prostor za igranje i učenje, jer onkološki pacijenti u bolnicama provode i po dve godine. Bolnica je izgrađena i opremljena po evropskim standardima, a naročito se vodilo računa o higijenskim uslovima.

"Srećni smo, uzbuđeni i ponosni", rekla je Joland Korora, predsednica NURDOR-a. "Uspeli smo zahvaljujući građanima, donatorima i prijateljima. Četiri godine mukotrpnog rada i nespavanja je iza nas. U ovu avanturu krenuli smo sa nula para i ogromnom željom. I uspeli smo - evo stojimo ispred bolnice po evropskim standardima.

"Dobili smo 750 kvadratnih metara prostora, kako u NURDOR-u kažu, po meri deteta", ističe prof. dr Emilija Golubović, direktorka Dečje interne klinike u Nišu. "Ja dodajem, ne samo po meri deteta, već i po meri roditelja i osoblja - lekara i medicinskih sestara."

Tokom četiri godine, od kada je pokrenuta inicijativa, NURDOR je organizovao oko četiristo humanitarnih akcija, u koje se uključilo stotinu donatora i čitava javnost, i tako prikupilo 70 miliona dinara, dok je država uložila 25 miliona.

broj komentara 0 pošalji komentar