Biveti evropska nagrada za konzervaciju

Evropska komisija objavila je imena dobitnika Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe za 2018 - Evropa nostre. Među 12 nagrađenih u oblasti konzervacije je i Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Aranđelovcu za obnovu Paviljona "Knjaz Miloš" u Bukovičkoj Banji.

Ovako je izgledao 1907. godine kada je izgrađen, Paviljon "Knjaz Miloš" prva srpska građevina od armiranog betona i prvi pogon za flaširanje mineralne vode. Gotovo uništen u majskim poplavama 2014. danas  potpuno rekonstruisan - ponos je  Aranđelovčana. Zajedno su ga obnovili ambasada Norveške, opština Arađelovac, kompanija "Knjaz Miloš"  i Specijalna bolnica za rehabilitaciju. Biveta, kako ga Aranđelovčani zovu, ponovo je galerija i lečilište.

"Paviljon Knjaz Miloš kod nas u Specijalnoj bolnici služi pre svega kao mesto za pijenje mineralne vode, to jest biveta, kako ih zovemo, tu su dovedene sve mineralne vode iz parka Bukovičke Banje, naši pacijenti to jest korisnici naših usluga dobijaju recepturu na koji način se pije mineralna voda u zavisnosti od oboljenja. Mi smo uspeli da u da kažem južnom krilu da sačuvamo I da ostavimo galerijski prostor, kaže Slobodan Prodanović, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju Bukovička Banja.

Mineralne vode Bukovičke Banje još je vojni lekar Lindermajer preporučivao za rđav apetit, sveopštu i slabost živaca, u obnovljenom paviljonu i danas je piju za razne bolesti. 

"Naši pacijenti po preporuci lekara koriste ovu našu vodu za dijabet, za probleme želuca i gastritisa i za problem bubrega i nervnog sistema," objašnjava Krstinja Marković iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju.

 Paviljon Knjaz Miloš rekonstruisan je zahvaljujući razglednicama  iz zbirke Narodnog muzeja u Aranđelovcu čime je sačuvana autentičnost ovog zdanja.

"Paviljon Knjaz Miloš je napravljen po projektu Branka Tanazevića, našeg poznatog arhitekte, 1907. godine, a izgrađen je u stilu secesije  i karakteristike ovog objekta su ukrasi koji se nalaze na spoljnim zidovima, a isto tako i unutrašnje dekoracije koje su tipične za ovaj umetnički period", kaže Zorica Petrović, viši kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Nagradu  Specijalnoj bolnici uručiće Plasido Domingo, predsednik Evrope nostre  22. juna u Berlinu, a potom će u prisistvu evropskih zvaničnika ceremonija biti organizovana i u Bukovičkoj Banji.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво