U Mionici preko zebre do vrtića

Oslikavanjem pešačkih prelaza akademski slikar Miloje Mitrović iz Valjeva bavi se dvadeset tri godine. Njegove zebre oplemenile su ulice brojnih gradova u Srbiji u regionu, a dve najnovije naslikao je u Mionici.

Preko dve zebre najmlađi Mioničani prelaziće idući u dečji vrtić. Akademski slikar Miloje Mitrović iz Valjeva 49. i 50. zebrom u Mionici zaokružio je jedan ciklus oslikavanja pešačkih prelaza započet 1995. godine u prestonici. Tada je nekoliko državnih ustanova odobrilo da pešački prelaz može biti slika na asfaltu.  

„To je performans. Rade i deca, ja im predajem. Obično su tu nekad i saobraćajni policajci, koji im objašnjavaju gde treba preći ulicu, da se oslone ne samo na vid, već i na zvuk, svetlo, znači, na sve moguće aspekte šta može da se desi u ovoj džungli na asfaltu", kaže Miloje Mirtović, akademski slikar iz Valjeva.

Najmlađi Mioničani znaju šta je zebra, kažu i pešački prelaz i životinja iz Afrike i dodaju: „Pogledaš levo i desno i onda, ako ima kola, sačekaš da kola prođu, ako nema kola, prođeš."

Bezbednosti dece u saobraćaju u Mionici se posvećuje posebna pažnja kroz različite aktivnosti.

„Ovakav jedan kreativan način oslikavanja pešačkih prelaza svakako je edukativan za naše najmlađe u oblasti saobraćaja i saobraćajne signalizacije, ono što ih sprema sutra za život kao učesnike u saobraćaju", kaže Boban Janković, predsednik Opštine Mionica.

Mionica će u junu biti domaćin međunardone biciklističke trke, pa će namlađi varošani pohađati edukativnu radionicu o bezbednost dece-biciklista.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar