"Rubištu" šest nagrada na 54. Festivalu profesionalnih pozorišta

Predstava "Rubište" Ninoslava Đorđevića, u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Šabačkog pozorišta najbolja je predstava 54. festivala profesionalnih pozorišta "Joakim Vujić" u Novom Pazaru. Pored toga, "Rubište" je dobilo još pet nagrada - za najbolju režiju, tri glumačke nagrade i kao najbolja predstava po oceni publike.

Odluku da se nagrada za najbolju režiju dodeli Kokanu Mladenoviću za predstavu „Rubište" Ninoslava Đorđevića, u izvođenju Šabačkog pozorišta, doneta je jednoglasno. 

"Rediteljski postupak Kokana Mladenovića je na znakovnom nivou doveden do perfekcije, na planu građenja kompozicije celine bio je potpuno uverljiv, a u radu sa glumcima afirmisao je kvalitet ansambla kroz zanatski vešto režiranu kolektivnu igru." 

Jednoglasno je doneta i odluka žirija da "Rubištu" pripadne i nagrada za najbolju predstavu Festivala.

"Predstava koja se bavi važnom i scenski vrlo zahtevnom temom, zahvaljujući kvalitetnom rediteljskom postupku koji scensku atrakciju dovodi na nivo uzbudljive komunikacije publike sa sadržajem, te disciplinovanom glumačkom igrom koja aktere ove teme čini uverljivim, postaje značajan scenski događaj i izvan okvira ovog značajnog Festivala."

Predstava "Rubište" dobila je i nagradu okruglog stola. Od četiri ravnopravne glumačke nagrade tri su dodeljene glumcima iz predstave "Rubište" - Milici Janevski, Kristini Pajkić i Slobodanu Petranoviću. Četvrti je glumac Knjaževsko-srpskog teatra Zdravko Maletić, za ulogu Miroslava u predstavi "4 brata".

I po oceni publike, "Rubište" je  bilo najbolja predstava na ovogodišnjem „Joakimu".

Susrete profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić", osnovali su 1965. godine predsednici opština u kojima su postojala profesionalna pozorišta.

broj komentara 0 pošalji komentar