Sportski duh pobeđuje

U Pirotu je proteklog vikenda održano Državno prvenstvo Specijalne olimpijade Srbije u muškoj inkluzivnoj odbojci, na kome je nastupilo 10 ekipa. Ovo takmičenje ujedno predstavlja i poslednju veliku proveru sportista Specijalne olimpijade Srbije pred predstojeći evropski odbojkaški turnir u inkluzivnoj odbojci, koji se početkom juna održava u Zrenjaninu.

Ovde su pobedili sportski duh, prijateljstvo i druženje. Više od stotinu mladih odbojkaša uživalo je u čarima ove plemenite igre.

"Znači mi dugarstvo, prijateljstvo i da se pokažemo među sportistima vrhunskim, kaže Jovan Milić iz Pirota.

Zrenjaninac Kristofer Švarc ističe: „Znači mi jer prvenstveno želim da se bavim sportom i ispunjava me ovo sve. Koliko ti je važan sport u životu? Mnogo.

Ja sam već 5 godina na specijalnoj olimpijadi, naučio sam da neke stvari više vrednujem, nego što sam to radio do tog trenutka, tako da mnogo mi znači u životu i zaista sam srećan uvek kada dođem na neko ovakvo takmičenje i uvek se vratim onako ponosan i zadovoljan, kaže Nemanja Ćendić iz Čačka.

Na Državnom prvenstvu učestvovale su ekipe iz 10 gradova Srbije.

"Ovo je jedan od najboljih vidova njihove socijalizacije i uklapanja u redovnu sredinu. Jer oni kroz sport putuju i druže se sa drugarima iz drugih gradova, stiču određene navike prilikom spavanja u hotelima", naglašava Milorad Đundić, iz SK Morava iz Čačka.

Povodom 50 godina Specijalne Olimpijade, Srbija će biti domaćin Evropskog inkluzivnog odbojkaškog turnira, koji će biti održan ove godine u Zrenjaninu.

"Od 6-10. juna biće oko 140 sportista iz 11 zemalja i očekujemo da ćemo se pokazati kao dobri domaćini i naravno da ćemo pokazati još jednom koliko je važno da se deca bave sportom i da redovna populacija koja inače isto učestvuje u ovom događaju, da svoj doprinos u socijalizaciji ovih sportista, najavljuje Aleksandar Stanojević, Specijalna Olimpijada Srbije.

Za pola veka pokretu Specijalna Olimpijada priključilo se 180 zemalja i 5 miliona sportista s ciljem uključivanja osoba sa mentalnim hendikepom u sport i društvo.

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar