Todorović: Starenje se može usporiti

Kako zaustaviti starenje - jedno je od pitanja na koje je odgovor tokom svog naučnog rada dao šabački akademik profesor doktor Marko Todorović. Povodom pola veka naučnog rada i 70. rođendana, u Kulturnom centru Šapca izloženi su njegovi radovi i patenti.

Puput Tesle, akademik, Marko Todorović, decenijama je radio noću, kada su, kao što kaže, zvezdana svetlost i misli usaglašene. Tako je stvorio oko tri stotine tehnologija i patenata, više od 30 naučnih knjiga i dogradio Mendeljejevljev sistem elemenata, što je zadivilo naučnu javnost u svetu.

"Najveći utisak na mene ostavio je poziv da posetim Lomonosov univerzitet u Rusiji i tamo održim predavanje, da vidim šta je nauka budućnosti", ističe akademik Todorović. "Kad sam putovao kroz svet, ja sam dosta učio, ali mislim da sam najviše naučio u Rusiji."

Naučni rad akademika Todorovića značajan je u tri oblasti - hemiji, biotehnologiji i ekologiji, za šta je dobio oko četiristo priznanja i trideset zlatnih medalja za inovacije.

Pola veka uspeha obeležio predstavljanjem knjige "Hemija starenja - proces koji se može zaustaviti" koju je napisao sa kolegom, nemačkim akademikom Ernstom Dregerom, koji je zbog njega naučio srpski jezik.

"Da, možemo uticati na taj proces i to himijskim putem, korišćenjem nekih preparata, vitamina, sastojaka enzima, koji nam pomažu da usporimo taj proces", objašnjava prof. dr Ernst Dreger.

Čovek, ako se normalno ponaša i ako prati to, naglašava akademik Todorović, "može od života da ukrade i do trideset godina".

Predstavljanje knjige koju bi trebalo da ima svaka porodica, prisustvom su podržali brojni poštovaoci Marka Todorovića, kolege i prijatelji i njegovi učitelji.

"On je bio pravi učenik i poštovao je odrasle i starije", kaže Pavle Pavlović, profesor u penziji, "za vreme školovanja stanovao je u internatu i drago mi je što me je pozvao."

Iako je starenje put u jednom smeru, važno je kakav je to put, jer mi određujemo kilometražu, poručuje akademik Todorović, tvrdeći da je hrana najbolji lek.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво