Lakše do posla za žene sa invaliditetom

Savez slepih Srbije i Udruženje "Etno mreža", uz finansijsku podršku Ministarstva rada, organizuju u Leskovcu i Zrenjaninu jednomesečnu obuku za pustovanje vune. Cilj projekta "Preporukama do zaposlenja" je da žene sa invaliditetom lakše dođu do posla, samozapošljavanjem ili preko socijalnog preduzetništva.

Polako otkrivaju tajnu starog zanata, pustovanja vune.Toplom vodom sapunom i folijom pedesetčetvorogodišnja Gorica strpljivo pravi osnovu za vunenu torbu.Od malena je slabovida.Ima samo godinu dana radnog staža.Voli ručne radove i nada se da će joj se posle ove obuke otvoriti mnoga vrata.

"Za mene pustovanje vune nije teško", kaže Gorica Stefanović, članica Organizacije slepih i slabovidih Leskovac. "Baš se ispunjavam i imam mnogo zamisli u glavi šta mogu već od toga da napravim."

Šansu u tradiciji traži i Olivera Ilić koja je na tržištu rada već četvrt veka. Ima jaku volju i želju da ovlada tehnikom pustovanja vune:

"Radimo, trudimo se svi. Očekujem da naučim to pa da se nečim bavim, da to nešto i radim."

Od bele i obojene vune izrađuju igračke,torbe i podmetače sa etno-motivima. Ovi proizvodi su skupi i veoma traženi na tržištu zato su i očekivanja od projekta "Preporukama do zaposlenja" velika. Pre svega da se ekonomski osnaže žene sa invaliditetom, da - kako kaže Zlatica Jankulovski - na taj način ispolje svoju kreativnost i zarade.

Organizacija slepih i slabovidih u Leskovcu ima 360 članova. Nedavno je posle 25 godina čekanja troje slepih Leskovčana dobilo stalni posao. To je, kažu u Organizaciji, veliki korak s obzirom na to da se oni najteže zapošljavaju.

Nadu za nova radna mesta daje im i ovaj projekat, ističe Milivoje Đokić, predsednik Organizacije slepih i slabovidih Leskovac:

"Ja se nadam da će imati koristi od toga i nadam se da biti u "Etno mreži" uključene i da će "Etno mreža" tražiti naše proizvode.

Među projektima za javne radove u Leskovcu naredne godine naći će se i izrada predmeta od pustovane vune. 

broj komentara 0 pošalji komentar