Cveće iz "Sivog doma" na kruševačkoj izložbi

U Vaspitno-popravni dom u Kruševcu već sedam decenija se na prevaspitavanje, zbog počinjenih težih ili lakših krivičnih dela, upućuju maloletnici. Tokom boravka štićenici, izmedju ostalog, završavaju škole, izučavaju zanate i osposobljavaju za život nakon izlaska iz Doma.

Vreme je ulepšavanja i dekorisanja bašti i balkona pa je prodajna izložba cvetnica u centru Kruševca izazvala interesovanje građana.

Sezonsko cveće,  na iznenađenje mnogih, proizveli su štićenici Vaspitno-popravnog doma. Ovog proleća u savremenom plasteniku koji je doniralo Ministarstvo pravde proizvedeno je 4.000 sadnica.

Prema rečima Ivana Mijailovića, upravnika Vaspitno-popravnog doma, uzgajanjem biljaka dobiće se značajna sredstva:

"Ali možda i ono najbitnije da naši štićenici imaju prilike da nauče da se bave nekim novim delatnostima i kasnije kada izađu na slobodu rade možda improvizovanim uslovima krenu sa uzgajanjem cveća i počnu da se bave profitabilnim, lepim poslom, humanim poslom gde će moći da žive oni i njihove porodice od svog rada.

To je da su prvi put naši štićenici imali mogućnosti, za šta smo se izborili sa našim donatorima da za period dok su bili na edukaciji u JKP prime i nadoknadu od 15 000 dinara što je njima takodje bio veliki podstrek."

Osamnaestogodišnji S. S. zadovoljan je rezultatima svog i rada drugih štićenika koji su puno vremena i pažnje posvetili cveću:

"Organizovali su praksu u JKP koje nas je plaćalo i mnogo smo naučili i ovde iznosimo to što smo naučili. Zadovoljni smo, trudimo se da bude što lepše i što bolje za nas i za ostale građane."

Početak obećava, jer raskošni cvetovi, najbolje potvrđuju da uslovi postoje. Plan je da se već u narednom turnusu udvostruči proizvodnja cveća i zasadi začinsko i lekovito bilje. Na ovaj način proširuju se delatnosti za koje se štićenici obučavaju i školuju.

Pored raznih zanata u prilici su i da praktično nauče kako da se na najbolji način bave poljoprivredom. U poslednjih šest godina proizvode svu hranu koja se koristi u Domu.

broj komentara 0 pošalji komentar