Isti uslovi u državnim i privatnim domovima za stare?

U Srbiji postoji četrdeset državnih Domova za smeštaj i negu starih lica i više od 170 licenciranih privatnig domova za stare. Iako rade odgovoran posao nemaju iste uslove za rad. U privatni domovima ukazuju na da bi država i njima trebalo da pomogne, kako bi mogli da pruže što kvalitetniju uslugu korisnicima.

U privatnom „Nacionalnom domu" u Vladimirovcu četrdesetoro zaposlenih brine o više od osamdeset starih ljudi. Negovateljice se trude da se ovde svi osećaju kao kod kuće. Korisnici imaju potpunu medicinsku negu, kvalitetnu ishranu i što je najvažnije, u domu niko nije usamljen.

"Nemam nikakve primedbe da je nešto loše,čisti smo i siti i to mi je najvažnije", kaže Vukosava Gredelj, korisnica

"Da mi nije lepo ne bih bila ovde 5-6 godina, već bih otišla dalje", slaže se i Kosara Miletić.

U privatnim Domovima za stara lica ističu da nemaju ravnopravan tretman sa državnim domovima, a moraju imati približno iste cene da bi bili konkurentni.

"Centri za Socijalni rad upućuju korisnike isključivo u državne domove, po kom osnovu, ne znam. Verovatno je zadržano neko staro stanje, ali nismo ravnopravni zbog toga, a ne dobijamo nikakve subvencije i borimo se sopstvenim sredstvima i živimo od prihoda koji naplatimo", objašnjava Stoimir Matović, direktor Nacionalnog doma-Vladimirovac.

U Pančevu je pre dve godine otkriven i jedan nelegalan dom za stara lica i to kada je u požaru nekoliko korisnika nastradalo. U licenciranim domovima apeluju na veći inspekcijski nadzor, jer su im i ovakve ustanove nelgalna konkurencija.

"Postoji veliki broj nelegalnih ustanova i raznih agencija i neophodno je da inspekcija pojača svoj rad i da se novac koji se izdvaja za subvencije usmeri na finansiranje inspekcijskih službi koje će nas uputiti i na koji način da pružimo što bolji kvalitet korisnicima", kaže Stoimir Matović, direktor Nacionalnog doma Vladimirovac.

Od direktorke pančevačkog Gerontološkog centra u Pančevu Tanje Lukić saznali smo da su im smeštajni kapaciteti skoro popunjeni i da o 205 korisnika, od kojih je 50 budžetskih, brine oko sedamdeset zaposlenih.

broj komentara 0 pošalji komentar