Unutrašnji krug Mihaela Milunovića u Kragujevcu

Kragujevačka galerija "Rima" ovogodišnju sezonu otvara izložbom Mihaela Milunovića, na kojoj će biti predstavljena dela nastala u poslednje dve godine.

U Milunovićevim radovima zastupljena je višeslojna simbolika, realni objekti i prizori prikazani su na nov način, tako da njihova, naizgled prepoznatljiva forma, postaje nova, složenija.

Hibridne ljudske figure kao likovne metafore osobina pojedinaca, irealne zastave koje tek u bojenom negativu postaju zastave konkretnih zemalja - samo su neki od elemenata objedinjenih u slikama.

Nekoliko slika izloženo je prvi put u galeriji, rekla je kustos muzeja Nevena Martinović, a svi radovi prikazuju prepoznatljiv umetnikov stil.

Mihael Milutinović rođen je u Beogradu 1967. godine u uglednoj umetničkoj porodici. Nagrada Fondacije "Renoar" omogućila mu je da više od godinu dana provede radeći u Renoarovom ateljeu.

U najnovijim radovima umetnik ostaje na liniji simbolike u kojoj je autentičan - da stvarnost okrene na njeno naličje.

Za nove slike Milunović kaže da su nastavak ciklusa u kome istražuje i definiše odnose koji se nalaze u društvu i kao pojave društva i da je okosnica njegovog rada istraživanje u odnosu na realnost i na percepciju realnosti.

Poslednjih dvadeset godina umetnik je stvara u različitim likovnim disciplinama i medijima -od slikarstva, preko crteža i grafike, do skulptura i multimedijalnih instalacija.

Medijski publicitet stekao je zahvaljujući prošlogodišnjem projektu kada je čuvena zgrada Ringtrum u Beču bila u celini obavijene reprodukcijom njegove slike "Vizija". Izložba u Kragijevcu otvorena je do 4. juna.

 

broj komentara 0 pošalji komentar