"Rubište" Šabačkog pozorišta na 54. "Joakimu"

Na festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" u Novom Pazaru šabački glumci predstavili su se predstavom Rubište

Novopazarska publika već četiri večeri uživa u prazniku pozorišta, lepezi autorskih stilova, umetnosti i igri koju pod svetla novopazarske pozornice donose glumci profesionalnih pozorišta Srbije.

Na Festivalu učestvuju pozorišta iz Prištine, Užica, Šapca, Kragujevca, Lazarevca, Kraljeva i grada domaćina.

"Selekcija ovogodišnjeg ‘Joakima’ je zaista dobra, veoma dobar pogled na ono što je napredno na našim regionalnim scenama", smatra Jelena Bogoavac, autorka teksta predstave "Lift-Slobodan šou".

Do sada su odigrane četiri predstave: "Zak i njegov gospodar" Regionalnog novopazarskog pozorišta, "Lift - Slobodan šou" teatra iz Prištine, "Svedobro" užičkog pozorišta i "Rubište" Ninoslava Đorđevića, u izvođenju Šabačkog pozorištai režiji Kokana Mladenovića.

Predstava koja se bavi važnom i scenski vrlo zahtevnom temom, zahvaljujući kvalitetnom rediteljskom postupku koji scensku atrakciju dovodi na nivo uzbudljive komunikacije publike sa sadržajem, te disciplinovanom glumačkom igrom koja aktere ove teme čini uverljivim.

"Lik koji igram je devojka, to je devojka željna ljubavi", kaže Kristina Pajkić, glumica Šabackog pozorišta. "Velika odgovornost, pogotovo što sam ja već dobila dve nagrade za taj lik."

Sedam predstava je takmičarskog karaktera, a osma će biti odigrana u čast pobednika.

"Kako koji dani prolazi, kako koja predstava - sve je uzbudljivije", naglašava Seadetin Mujezinovic, direktor Regionalnog pozorista Novi Pazar]i ono sto sam siguran je da ce ziriju biti veoma tesko da donese osluku i da nagradi predstave sa ovog Festivala."

Od osam učesnika tri su u konkurenciji za Sterijinu nagradu -  pozorišta iz Šapca, Užica i Vranja. Kvalitet uprkos svim preprekama na koje nailazi umetnost.

"Bez obzira na probleme sa kojima se suočava pozorište, ja mislim da će ono - uprkos svemu - da pobedi", Ivana Nedeljković, predsednica Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

Pozorišni festival "Joakim Vujić" održava se tradicionalno  u maju - svake godine u drugom gradu.

Nihad Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, zahvalio je Zajednici profesionalnih pozorišta Srbije koja je odabrala da taj grad bude domaćin Festivala, i obećao:

"Grad Novi Pazar i lokalna samouprava će podržavati razvoj kulture, pre svega pozorišne umetnosti."

Do 14. maja, publika će  videti još četiri predstave: "Četiri brata", "Dom Bernarde Albe", "Keplera" i "Ožalošćenu familiju". 

broj komentara 0 pošalji komentar