Spasavanje subotičke katedrale

Da li se povećavaju pukotine na subotičkoj katedrali i da li su tornjevi u opasnosti da se uruše, često je pitanje koje godinama postavljaju stanovnici grada na Severu Bačke. Iz Subotičke biskupije stižu ohrabrujuće vesti.

Nekoliko decenija posle izgradnje bazilike Svete Terezije Avilske, podignute 1779. godine, pojavile su se pukotine na fasadi katedrale.

Ni pored nekoliko rekonstrukcija, krivljenje tornjeva nije zaustavljeno, a pukotina među njima je dostigla širinu od 15 centimetara.

Glavni problem je u slabim temeljima, a nova tehnologija bi trebalo da reši problem, ističe prof. dr Petar Santrač, projektant i nadzornik radova:

"Kada se te cevi ugrade u tlo, kroz njih se ubrizgava veštačka smola. To je materijal kao pur-pena, ona očvrsne i bude tvrda kao beton. Ova tehnologija se pokazala veoma uspešnom baš u sanaciji ovakvih starih objekata, odnosno za stabilnost tornjeva." 

Sanaciju katedrale finansira Mađarski nacionalni savet sa 400.000 evra. I dok traju radovu, službe se neometano održavaju u crkvi. 

"Mise i liturgije se svakodnevno redovno održavaju", ističe Mirko Štefković, sekretar Subotičke biskupije. "Imamo više stotina vernika, nedeljom i hiljadu. Nemamo nikakvih problema, vrlo smo se lako prilagodili i vernici su razumni i strpljivi, jedva čekaju da se radovi završe i da rezultati budu trajni." 

Radovi na ojačavnju temelja katedrale treba da budu završeni do kraja juna, kada će vernici slaviti pedeset godina od uspostavljanja Subotičke biskupije.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво