Spasavanje subotičke katedrale

Da li se povećavaju pukotine na subotičkoj katedrali i da li su tornjevi u opasnosti da se uruše, često je pitanje koje godinama postavljaju stanovnici grada na Severu Bačke. Iz Subotičke biskupije stižu ohrabrujuće vesti.

Nekoliko decenija posle izgradnje bazilike Svete Terezije Avilske, podignute 1779. godine, pojavile su se pukotine na fasadi katedrale.

Ni pored nekoliko rekonstrukcija, krivljenje tornjeva nije zaustavljeno, a pukotina među njima je dostigla širinu od 15 centimetara.

Glavni problem je u slabim temeljima, a nova tehnologija bi trebalo da reši problem, ističe prof. dr Petar Santrač, projektant i nadzornik radova:

"Kada se te cevi ugrade u tlo, kroz njih se ubrizgava veštačka smola. To je materijal kao pur-pena, ona očvrsne i bude tvrda kao beton. Ova tehnologija se pokazala veoma uspešnom baš u sanaciji ovakvih starih objekata, odnosno za stabilnost tornjeva." 

Sanaciju katedrale finansira Mađarski nacionalni savet sa 400.000 evra. I dok traju radovu, službe se neometano održavaju u crkvi. 

"Mise i liturgije se svakodnevno redovno održavaju", ističe Mirko Štefković, sekretar Subotičke biskupije. "Imamo više stotina vernika, nedeljom i hiljadu. Nemamo nikakvih problema, vrlo smo se lako prilagodili i vernici su razumni i strpljivi, jedva čekaju da se radovi završe i da rezultati budu trajni." 

Radovi na ojačavnju temelja katedrale treba da budu završeni do kraja juna, kada će vernici slaviti pedeset godina od uspostavljanja Subotičke biskupije.

 

broj komentara 0 pošalji komentar