Rekonstrukcija Žitnog trga u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica je ovog proleća veliko gradilište. Osim uređenja centralnih gradskih ulica, u toku je rekonstrukcija Žitnog trga, rimskog lokaliteta koji će u novom ruhu biti prava turistička atrakcija.

U Sremskoj Mitrovici rekonstruišu se centralne gradske ulice, a do početka leta biće obnovljen i rimski lokalitet Žitni trg. 

Žitni trg u Sremskoj Mitrovici, poznatiji kao žitna pijaca, otkriven je kao lokalitet pre pedeset godina, kada i ostaci rimskog grada Sirmiuma.

Ovaj, nekada trouglasti trg nadomak Save, bio je zanatska četvrt iz četvrtog veka, a poslednjih godina , atraktivno mesto za okupljanje Mitrovčana na letnjim manifestacijama.

,,Površina koja je iskopana davnih šezdesetih godina predstavlja ostatke trgovinske zone grada Sirmiuma sa tim objektima koji su služili za proizvodnju stakla. Imamo prezentaciju antičke ulice sa peristilovima i glavnim odvodnim kanalom i imamo deo odbrambenog zida pošto je ovde deo južnog odbrambenog zida uz Savu," objašnjava Ivan Filipović, arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Rekonstrukcija devastiranog lokaliteta započeta je prošle jeseni.

U toku su konzervatorski i građevinski radovi, posle kojih će zona biti podeljena u dve celine-javnu površinu sa trgom i amfiteatrom za gledaoce i prezentaciju rimske pijace i ulice.

,,Godinama postoji ideja da se Žitni trg rekonstruiše, Ove godine smo uspeli uz pomoć Ministarstva za kulturu i infomisanje , koje je izdvojilo 24 miliona dinara za vrednost ovog projekta. Grad je izdvojio 3 miliona dinara za konzervatorske radove i 5,5 miliona dinara za dekorativnu rasvetu," kaže Ilija Nedić, načelnik Odeljenja za obrazovanje, kulturu i sport u Sremskoj Mitrovici

Tokom letnjih manifestacija, Žitni trg poseti nekoliko hiljada ljudi, najviše u vreme Srem folk festa. Od ove sezone, biće i turistička atrakcija.

Radovi će, kako je najavljeno, biti završeni polovinom juna a prva manifestacija koja će biti održana na rekonstruisanom Žitnom trgu biće svetski dan muzike.

 

broj komentara 0 pošalji komentar