Šiđani dobili novu teretanu na otvorenom

U Šidu je otvorena teretana i rekonstruisan je teren za košarku, na kojem su prvu utakmicu odigrali migranti i osnovci. Novac, oko 72.000 dolara, obezbedila je Američka agencija za međunarodni razvoj, a projekat je realizovan preko programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Posle kratkog zagrevanja, na rekonstuisanom i jedinom terenu za košarku u Šidu, utakmicu su odigrali migranti i osnovci iz OŠ "Branko Radičević". Umesto pogodaka i osvojenih bodova, svima je bitnije bilo druženje.

Iranka Elika kaže da voli sport, a Selim iz Avagnistana voli  - Srbiju: "Mnogo više volim Beograd od Šida. Ne volim mnogo košarku, više mi se dopada fudbal."

Meštanin Živko Bijelić ističe da mu je drago što je prvu utakmicu na obnovljenom terenu odigrao sa migranitima.

Pored rekonstrukcije terena, Šiđani su dobili i teretanu na otvorenom. Cilj projekta koji se sprovodi u deset lokalnih samouprava u kojima ima najviše su najviše zahvaćene migrantskom krizom, je jačanje javnih usluga i infrastrukture.

"Ono što se desilo u Šidu, i u ovim opštinama na granicma, pokazalo je ono što je najbolje u srpskoj duši", smatra  Lora Pavlović, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, USAID. "Ali videli smo i da je potrebno mnogo sredstava u tim opštinama, tako da smo obezbedili 1,3 miliona dolara."

"Ovo nije prvi projekat, svakako nije ni poslednji da bismo pokazali lokalnim zajednicama, lokalnim samoupravama u Srbiji, da postoji podrška i pomoć, ne samo migrantima, ne samo izbeglicama već i njima - da se nešto radi i za lokalne zajednice", naglašava Žarko Petrović, iz UNDP-a Srbija.

Migranti su postali sastavni deo svakodnevnog života u Šidu, dodaju nadležni u opštini, koji su pomogli u realizaciji projketa.

"Već smo se saživeli sa njima, i oni sa nama", ističe Ivica Jović, pomoćnik predsednika Opštine Šid. "Oni su tu već duži peiod, već su se adaptirali na naše uslove, već su i progovorili, deca idu u školu, i sasvim manje ima i problema." 

"Lokalna zajednica izlazi nam u susret od prvog dana", kaže Dragan Velimirović iz Komeserijata za izbeglice, "ti se odnosi svakog dana sve više i više unapređuju, bivaju ozbiljniji, tolerantniji, više se razumemo."

U prihvatnim centrima Adaševci i Principovac, smešteno je oko 390 migranata. Želja najmlađih je da se pored košarkaškog, rekonstruiše i teren za fudbal koji je većini omiljeni sport.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво