Evropa - i blizu i daleko

Dan Evrope obeležava se 9. maja širom sveta, u isto vreme kada i Dan pobede nad fašizmom. Ove godine Srbija je možda najbliža Evropskoj uniji - tako kažu zvaničnici, a mišljenja građana su podeljena.

Građani u gotovo svim delovima Srbije sebe smatraju Evropljanima, iako im Evropska unija još nije to i zvanično priznala. Neki smartaju da smo blizu tome,  drugi - da u EU nikada nećemo ući.

Mnogo toga se građanima sviđa u Evropskoj uniji, ali u isto vreme čini se da je sve više evrospkeptika i onih koji bi voleli da budemo bliže Rusiji.

Vrednosti Evropske unije u Nišu se promovišu u "EU info-kutku", koji se nalazi u samom centru grada, dok u Užicu postoji "Euteka kutak", u kome je povodom Dana Evrope održan kviz o evropskom kutlurnom nasleđu.

"Pitanja su iz opšte kulture, ono što smatramo da su mogli negde čuti i videti a i naučiti u školi", objašnjava Biljana Davidovski iz Narodne biblioteke Užice, "poenta je i da ovde nešto nauče."

Prema rečima Bojane Petrović iz "EU info-kutka" u Nišu, starije zanimaju programi koji se tiču poljopivrede, dok se mladi interesuju za školovanje, za studiranje i stručno usavršavanje u inostranstvu.

Snažno prisustvo Evropske unije u našoj zemlji ogleda se i u ekonomiji. Na jugositoku Srbije od početka godine ostvaren je dvostruko veći suficit izvoza nego prošle godine.

Prema rečima Aleksandra Milićevića iz Regionalne privredne komore Niš, skoro 80 odsto tog suficita je trgovinska razmena sa Evropskom unijom.

Direktne strane investicije iz EU u Srbiji su u proteklih dvanaest godina dostigle 16 milijardi evra, kaže statistika. Od zdravstvenih sutanova, različitih donacija do npr. jedinstvenih šaltera, poput onih u Šapcu gde je e-uprava prvo počela da funkcioniše. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво