Sve više mladih ratara u Banatu

Ne tako davno, na banatskim njivama bilo je teško sresti mladog poljoprivrednika, zemlju su obrađivali mahom stariji ratari, ali u poslednje vreme to se polako menja.

Prolećna setva je završena, ove godine na vreme, usevi iznikli pa ih sada treba zaštititi od korova. Braća Pleva iz Aradca sve poslove u polju kao i kod kuće rade zajedno.

Po završetku školovanja odlučili su da ostanu na selu i žive od poljoprivrede. Zemlje imaju dovoljno - glavni uslov za tu odluku je ispunjen i sada je sve na njima.

"Završili smo poljoprivredne škole", kaže Ivan Pleva, "to nas interesuje, jednostavno to nas privlači. Obrađujemo nekih 260-270 jutara zemlje. Od toga ima malo više žita, nešto repe, suncokreta i kukuruza. Sve je to podeljeno u te četiri kulture."

Šta je to što treba uraditi da bude više mladih poljoprivrednih proizvođača danas?

"Mehanizacija nam je zastarela, pa bilo bi lepo da imamo povoljne kredite za novu mehanizaciju", ističe Vlada Pleva, koji kaže da se može živeti od zemlje. "Samo treba puno truda i rada,i nema odmora. Nađe se vremena i za zabavu."

Veruju ova braća u bolje sutra u našoj poljoprivredi, stići će i nova mehanizacija jer to ovi mladi ratari sigurno zaslužuju.

broj komentara 0 pošalji komentar