Babotinac: Život sa rizikom

Ni mesec i po nakon obrušavanja stotina kubika zemlje na kuću porodice Lazić, u podjastrebačkom selu Babotincu ne nazire se rešenje problema. Opštinska komisija procenila da kuća više nije bezbedna za stanovanje i naložila ukućanima da se isele.

Vladica i njegova majka svesni su rizika, ali ostaju u kući jer nemaju gde da odu.
Ovako je bilo u martu, nakon što je zemlja zatrpala kuću Lazića. A slično je i danas. Vladica kaže da je njihovu kuću, sagrađenu sredinom prošlog veka, od potpunog rušenja spaslo samo sušno proleće, ali da opasnost i dalje postoji.

"Finansijski nisam u mogućnosti da sam to odradim, treba i stručno lice neko da dođe , da pogleda, nije samo da se otkopa", kaže Vladica Lazić iz Babotinca.

Kaže da ih do sada, osim opštinske komisije, koja im je naložila da se isele, niko nije posetio, niti ponudio pomoć, a da su on i majka, uprkos velikom riziku, prinuđeni da žive u toj kući.

"To što su bili i rekli da objekat nije za stanovanje i da moramo da se iselimo, ali nemamo gde", kaže Lazić.

Meštani Babotinca spremni su da pomognu, ali ističu da je potrebno više nego što oni mogu da pruže. Zbog toga apeluju da se uključe nadležne službe i pomognu ovoj siromašnoj porodici, kojoj su, kako tvrde, i životi ugroženi.
"Ovo je velika količina zemlje , više od hiljadu kubika, potrebna je mehanizacija i pomoć lokalne samouprave. Pre jedno mesec i po dana ovde je izašla opštinska komisija i njihovo rešenje je bilo da se voda iscedi i da se nakon toga preduzmu građevinski radovi. Međutim, do sada to ništa nije urađeno"; objašnjava Živorad Đorđević iz Babotinca.

U Opštini Prokuplje, ni pored nekoliko pokušaja, nismo uspeli da pronađemo sagovornika koji bi odgovorio na pitanje da li lokalna samouprava namerava da se uključi u rešavanje ovog problema i kada. Postoji bojazan da bi klizište već sledeće zime moglo da ugrozi i druga domaćinstava.

 

broj komentara 0 pošalji komentar