Skladište veštačkog đubriva u naselju ugrožava građane

Novosadsko preduzeće "Promist" prošle godine kupilo je iz stečaja Industriju stakla u Pančevu i već nekoliko meseci nekadašnju fabriku koristi za skladištenje veštačkog đubriva. Građani su uznemireni jer se skladište nalazi uz samo naselje Strelište - na javnoj raspravi pitali su nadležne da li je ugrožena njihova bezbednost i da li takvo skladište sme da se nalazi u stambenoj zoni, na samo tri kilometra od centra grada.

U dvorištu nekadašnje Staklare, na otvorenom prostoru nalazi se oko 36.000 tona različitih vrsta veštačkog đubriva u džambo vrećama, a bilo je tu i eksplozivnog amonijum-nitrata.

Stanovnici obližnjeg naselja Strelište tvrde da sa ovog mesta dopiru i neprijatni mirisi i smatraju da im bezbednost ugrožena:

"Naša nespremnost i nesagledavanje kompletne situacije, je glavni razlog ove situacije, jer da smo znali da su magacini u tako lošem stanju, da krovovi prokišnjavaju i da se izlivaju podzemne vode ne bismo sigurno ovde pravili skladište", rekao je Goran Kojić, menadžer Promista, "ali zato smo samo četiri i po meseca ovde držali amonijum-nitrat i više ga ovde nema."

Stanovnicima Pančeva slaba je uteha što nisu okruženi eksplozivnim amonijum-nitratom, jer je u dvorištu ostalo  oko 30.000 tona NPK đubriva, uree sa 48 odsto azota i MAP-a.

"Mi umesto ovde da raspravljamo kako da se što pre skloni ovo što predstavlja tempiranu bombu sedimo i osnivamo nekakve komisije da bi se utvrdilo ko je kriv što je bomba još uvek tu", kaže naša sagovornica.

Pančevci su uznemireni i smatraju da toj fabrici nije ovde mesto: "Svi znamo da je Pančevo prepoznatljivo po zagađenju i nije nam potrebna još jedna fabrika koja će da nas truje."

Gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine ocenio je da ovakvo skladište predstavlja visok rizik za stanovništvo i da je neprihvatljiv za Pančevo.

"Na osnovu primljenog izveštaja i svih podataka i lokacije, naš Sekretarijat smatra, a to smo dostavili i Ministarstvu kao naš konačan stav, da se mora dati negativna ocena", naglašava Zdenka Miljković, sekretarka za zaštitu životne sredine.

Na potezu je Republičko ministarstvo za zaštitu životne sredine koje treba da oformi komisiju koja će dati konačnu ocenu da li ovakvo skladište ugrožava bezbednost građana i životno okruženje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво