Jubilarni kragujevački lutkarski festival

Na 20. Međunarodnom lutkarskom festivalu "Zlatna iskra", u takmičarskom delu, nastupiće deset pozorišta iz zemlje i sveta a planiran je i bogat prateći program sa predstavama na otvorenom, radionicama, predavanjima.

I folklor i balerine i maske, jednom rečju spektakl kako i dolikuje početku jubilarnog Međunarodnog lutkarskog festivala. U znak doborodošlice za takmičare iz svih krajeva sveta igrali su i pevali mališani i glumci kragujevačkog pozorišta za decu.

"Zlatna iskra"  na kraju je sve povela na gradski trg gde je odigrana predstava "Maks metalik" Pozorišta lutaka Pinokio iz Beograda.

A, nakon toga vatromet. U godini jubileja, na kragujevačkom lutkarskom festivalu takmičiće se deset pozorišta.

Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka Festivala: "Pored pozorišta iz Srbije predstaviće se pozorište iz Šangaja, Atine, iz Jerusalima, iz Češke. Puno dobrih predstava koje su već u svojim zemljama imale doživele uspehe, tako da je i selekcija bila vrlo stroga. Ove godine prijavljeno je preko 100 predstava za naš festival, što je na neki način velika čast i radost za nas."

Visok kvalitet predstava očekuje i žiri, kragujevački lutkarski festival Zlatna iskra podigao je, kažu umetničke kriterijume svestranom produkcijom lutkarskog, objektnog i vizuelnog pozorišta.

Boris Goldovski, predsednik žirija: "Prvi put sam u vašem gradu i na ovom festivalu, takmiče se odlične predstave, najbolja lutkarska pozorišta iz raznih zemalja, pa će i naši kriterijumi za ocenjivanje biti visoki. Veoma se radujem i jedva čekam da počne izvodjenje".

Danas su zaigrale i lutke. Festival su otvorili, na sceni Pozorišta za decu Teatar voz iz Jerusalima predstavom "Noćno putovanje", a u Knjaževsko-srpskom teatru  "Malu knjigu" izveli su glumci Teatra Baj iz Varšave.broj komentara 0 pošalji komentar