Počela restauracija palate Dunđerski

Decenijama zapuštena palata velikoposednika Lazara Dunđerskog u Zrenjaninu konačno će biti obnovljena. Zdanje staro 110 godina dobiće novu fasadu, i to po originalnim nacrtima.

Prvi put nakon izgradnje, palati Dunđerski u užem gradskom jezgru Zrenjanina biće vraćen nekadašnji sjaj.

Taj stambeno-poslovni objekat, urađen u stilu secesije, bio je deo Bečkerečke pivare i u njegovu obnovu biće uloženo 6,9 miliona dinara.

Planirana je potpuna obnova fasade, ornamentike i stolarije. Budući da je zdanje pod zaštitom države kao vredno kulturno dobro, radovi se obavljaju pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

"Na tim originalnim planovima može se videti izgled fasade, može se videti osnova prizemlja, podruma, vrata, sve je zabeleženo", objašnjava istoričarka umetnosti Vesna Majstorović. "Planovi su potpisani, njih su potpisali građevinski majstori Močanji Karolj i Sekelj Marsek. Na planovima je zabeležena godina 1906, kada su projekti i urađeni, a zgrada je završena nekoliko godina kasnije."

Za specijalizovane građevinske radove angažovani su posebni majstori, a planirano je da radovi budu završeni za četiri meseca.

"Krov se za sada neće raditi, samo će se ‘pretresti’ i popraviti tamo gde prokišnjava i izvodiće se nova limarija", kaže Spomenka Urošević, arhitekta konzervatorka. "Zadovoljni smo kako teku radovi. Dosta brzo napreduje malterisanje, tako da se nadamo da će uskoro biti i gotovo."

Investitor restauracije je Zemljoradnička zadruga "Zrenjanin", koja je nominalni vlasnik objekta površine 2.450 kvadratnih metara. Ovog puta neće biti obuhvaćena obnova dvorišta i unutrašnjih fasada, a vlasnici za taj posao očekuju pomoć lokalne samouprave.

broj komentara 0 pošalji komentar