Meštani staroplaninskih sela odlučni da sačuvaju reku

Meštani staroplaninskih sela sa pirotske strane već godinu dana protive se najavljenoj izgradnji hidrocentrala na planinskim rekama. Odlukom Upravnog suda, poništeno je rešenje o zabrani izgradnje, pa su meštani Pakleštice minulog vikenda ponovo protestovali.

Pod sloganom "Nijednu kap vode nećemo dati" u odbranu reke Visočice stali su meštani osamnaest staroplaninskih sela, nezadovoljni presudom Upravnog suda kojom je poništeno rešenje nadležnog Ministarstva, kojim se ne dozvoljava izgradnja mini-hidrocentrale Pakleštica. 

Ta presuda ih je - kažu - dodatno motivisala da još ozbiljnije nastave borbu za očuvanje prirodnih resursa svog kraja.

"Mi smo kao Savez mesnih zajednica stigli do vrata Evropske unije", ističe Aleksandar Panić, predsednik Saveza MZ Stara planina. "Dobili smo obećanje od gospođe Madlen Ivanice da će prva tačka u okviru poglavlja 27 u Beogradu, biti pitanje Stare planine i reka Stare planine. To je naša borba - do sada institucionalna - ali ovo treba da pokaže da ta borba može da postane i drugačija."

"Uvođenjem reke u cevi i praktično uništenjem kanjona Vladikine ploče nestaje jedan od najjačih,glavnih potencijala ovog kraja za budući razvoj", naglašava Jovan Jelenković.

"Imajući u vidu ovoliki broj ljudi koji se ovde sakupio, mi ćemo napraviti zajedničku koordinaciju sa Ministarstvom i sa svim nadležnima koji su na našoj strani - koji treba da budu na našoj strani", kaže Aleksandar Jovanović, "i ja mislim da će ova priča brzo da se završi."

Reka Visočica je jedna od najlepših na Staroj planini i stanište je raznih zaštićenih vrsta -pre svega potočne pastrmke. Pravi je raj za ribolovce i ljubitelje netaknute prirode.

To je jedna od najboljih reka za za mušičarenje i ribolov pastrmke, kažu meštani:

"Gotovo smo svi ovde naučili da plivamo, tako da nama nije problem - pili smo tu vodu mnogo puta, i pijemo uvek kada smo žedni."

"Dovoljno je samo boraviti u ovom ambijentu i nije bitno da li ćemo da upecamo ribu-dve ili nećemo. Jednostavno, uživanje je potpuno."

Meštani staroplaninskih sela odlučni su u nameri da ne dozvole izgradnju mini-hidrocentrala i preusmeravanje reke u cevovod. Za svoju borbu nedavno su dobili i najviše priznanje iz oblasti ekologije "Zeleni list".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво