Preko granice do škole

Mahala Čivčije kod Bujanovca nalazi se na pet kilometara od manastira Prohora Pčinjskog. Kuda god da krenu, meštani mahale moraju najpre da pređu državnu granicu i uđu u Makedoniju,a onda da se preko reke Pčinje vrate u Srbiju.

"Ovo je još makedonski deo, tu je granica, za jedan korak ulazim u srpski deo. Sad sam u Srbiji", kaže Goran Arsovski, iz mahale Čivčije kod Bujanovca.

Bosi preko reke i kada je hladna, ledena ili topla, iz Srbije prelaze u Makedoniju u školu, ili preko granice u Srbiju na posao. Meštani mahale Čivčije kažu tako žive.

"I da je hladno i da nije sad može da se gazi, ali zimi je strašno. Mora zimus da ostavim čizme za decu da bi ih zaštitio, ja moram bos. Prinosim ovde maramu, peškir da obrišem noge, da se obujem i krenem", objašnjava Goran.

Neki su se snašli, napravili štule za prelazak preko Pčinje, ali nekada ni to ne pomogne.

"Najteže je kad pođemo na reku i ona se slomi, padnemo u vodu i mora da se vraćamo nazad, bilo da smo pošli za posao, mora da se vraćamo na presvlačenje.", kaže Drago Veličković iz mahale Čivčije.

Od te mahale do glavnog puta ima stotinak metara. Pčinja je nepremostiva prepreka za meštane. Kada nadođe reka, oni koriste duži obilazni put.

Marko prelazi prirodnu granicu na putu do škole i nazad. Makedonska škola mu je bliža. Da pređe Pčinju pomaže mu stariji brat Miloš koji je zbog reke, nakon završene osnovne škole, odustao od školovanja. Oni i njihov srednji brat Darko koji boluje od dečje paralize su jedina deca u selu.

"Kad nadođe velika reka ja putujem kilometar i po da bi stigao do kombija, da odem u školu. , kaže Marko Arsovski. Njegova majka Ilinka Arsovski dodaje: "Ja sam sama jedina žena u malu, nemam društvo. Nema sa kim da se pije kafa, ni da se sedi, to je. Težak je život ovde".

U to se uverila i naša ekipa, kada smo im doneli pomoć Nevladine organizacije "Životna pomoć". U selu je ostalo tridesetak ljudi, toliko se odselilo i sada samo povremeno svraćaju, obilaze okućnice.

"Za školovanje, za lekara, za osnovne stvari ovde su stvarno minimalni, mi smo bili prinuđeni da se iselimo", kaže Aca Veličković.

Opština Bujanovac je pre nekoliko godina obezbedila materijal za izgradnju mosta za pešake u mahali Čivčije, ali još uvek čekaju saglasnost Makedonije.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво