Privreda spaja Srbiju i Tursku

Dobroj saradnji dve zemlje vrata otvaraju privrednici. Turci su u Srbiji vlasnici 400 firmi, a jedna od njihovih novijih investicija je fabrika "Leban teks".

Od turskih investitora prvi na jug Srbije stigao je Džinsi pre 6 godina. Rade na tri lokacije u Leskovcu. Zaposleno je 85o ljudi.

Do kraja godine zahuktaće se mašine i ovde, u nekadašnjem pogonu "Sintetike". Mesta će biti za još 300 radnika.

Iz Leskovca u svet odlaze farmerice,a iz Lebana vunica.Fabrika "Leban teks" otvorena je pre 4 meseca.Oprema još uvek stiže.Povećava se i broj radnika i proizvodnja.

Stefan Rusimović, šef proizvodnje u fabrici "Leban teks" iz Lebana kaže,  "Ja sam izuzetno zadovoljan svojim poslom i načinom na koji sam prihvaćen ovde."

"Svaki početak je težak, kazao sam vam malo pre ali uspeli smo za dva meseca da obučimo radnike.", objašnjava Besim Minkara, direktor "Leban teksa" Lebane. 

Samo od poreza na zarade ovih radnika u budžet opštine Lebane mesečno se slije 600 hiljada dinara. Zadovoljni su i građani. Kažu, oseća se boljitak, malo ima, kupuje se ,roba ide, a mladi mnogo više razmišljaju o ostanku.

 "Turski investitor koji je zadovoljan lokalnom samoupravom planira da otvori potpuno novu fabriku sa dodatnih 200-250 radnika", najavljuje predsednik Opštine Lebane, Srđan Jović.

Uskoro će se promeniti i slika Malog Zvornika. Ova napuštena hala do oktobra biće pretvorena u tekstilnu fabriku.Država u rekonstrukciju ulaže 75 miliona dinara .Turska kompanija "Majdenim tekstil" zaposliće do 2020. 500 radnika.

"Opština i vlada srbije obezbeđuju pre svega prostor. Sve ostalo je na investitoru odnosno na ulagaču i mislim da je to najpošteniji model podsticaja", kaže Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine. 

Turski "Aster tekstil" u Nišu posluje godinu i po dana. Plan je da izvoze robu vrednosti 55 miliona evra. Robna razmena Srbije i Turske veća je 34 odsto. Odnedavno se u Turskoj služi srpsko goveđe meso. Nadu u taj aranžman polažu i stočari sa Peštera.

Esad Hodžić, direktor Kancelarije za razvoj poljoprivrede i sela Novi Pazar potvrđuje: "Potencijala za proizvodnju junećeg mesa ima samo treba investirati u tu proizvodnju."

Sa investicijama turskih privrednika u Srbiji se ne staje. Interesovanje je sve veće.

 "Biraju Srbiju jer vide sigurnost. Zašto bi on ulagao u nekoj zemlji ako nema sigurnost.Vide i perspektivu.Njima je u interesu da iz Srbije izvoze u Evropu. Nekada su svi išli u Tursku, a sada im je Srbija privlačna destinacija ", objašnjava Fevzi Šiljik,predsednik Udruženja tursko-srpskih privrednika.

Šansu vide i u turizmu. Kroz Srbiju godišnje prođe 2 miliona samo Turaka.

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar