Počela kosidba lekovite bokvice u Pančevu

Na poljima Instituta „Josif Pančić"u Pančevu počela je kosidba bokvice, a za nekoliko dana počeće i berba kamilice. Na 57 hektara državnog zemljišta uzgajaju oko 110 biljnih vrsta od kojih prave razne vrste čajeve i sirupa za naše, ali i inostrano tržište.

Sa jednog hektara u Institutu „Josif Pančić"očekuju da će dobiti oko 3 tone suvog lista bokvice koji koriste za pravljenje čaja i sirupa. Kose je ručno i mašinski i mnogo je boljeg kvaliteta od samonikle biljke.

"To je višegodišnja biljka koja se do pre nekoliko godina uglavnom prikupljala u prirodi,a sad mi za naše potrebe imamo kompletnu organizovanu proizvodnju. Viid se razlika između te bokvice sa livade i ove naše koja je mnogo robusnija, a i veći su prinosi", kaže Sreta Brkić, Rukovodilac biljne proizvodnje.

Za nekoliko dana počeće i berba kamilice.Vremenski uslovi su odgovarali ovoj biljci i u Institutu kažu da će sa 15 hektara ovde u proseku dobiti od 400 do 500 kilograma suvog cveta po hektaru.

Uzgajanje lekovitog bilja nije lak posao, jer iziskuje posedovanje dodatne opreme,ne smeju se koristiti hemijska sredstva kao u klasičnom ratarstvu,a ima i mnogo ručnog rada:

"Kod kamilice morate imati posebne mašine za branje,neke za doradu i sušare koje ne može da ima svako domaćinstvo i zato i ne mogu svi da se bave ovom proizvodnjom, objašnjava Sreta Brkić, Rukovodilac biljne proizvodnje.

Godišnje ovde prerade 180 tona različitog lekovitog bilja što je dovoljno da podmire naše tržište domaćim čajem.Izvoze u sve republike bivše Jugoslavije,a od skora i U Sjedinjene Američde Države i u Južnoafričku republiku:

 "Sve što izvozimo mora da zadovoljava pre svega sve zakonske regulative i standarde te zemlje u koju izvozimo robu,a najviše se traže naši čajevi i kapsule.Počeli smo da izvozimo i u Ameriku i trudimo se da zadovoljimo i sve njihove zahteve", kaže Dubravka Bigović, direktorka Instituta „Josif Pančić".

 

Institut „Josif Pančić"25.maja obeležava 70 godina uspešnog rada i 136-oro zaposlenih će i dalje biti u svakodnevnom kontaktu sa prirodom u kojoj stiču dragocena iskustva i saznanja koja su im neophodna za proizvodnju kvalitetnih čajeve,biljnih kapi,sirupa i kapsula.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво