Kragujevac proslavlja Dan grada

Nizom manifestacija, Kragujevac obeležava Dan grada i 200 godina od proglašenja za prestonicu moderne srpske države. Zvanje počasnog građanina, odlukom odbornika, dodeljeno je kragujevačkom glumcu Mirku Babiću i Talalu Elziku iz Palestine.

U znak sećanja na  6. maj 1818. godine, kada je na predlog kneza Miloša Obrenovića u manastiru Vraćevšnici Skupština narodnih prvaka odlučila  da Kragujevac postane prestonica Srbije, u zdanju Stare skupštine održana je svečana sednica Skupštine grada Kragujevca.

Podsećajući na sve važno što je obeležilo dva veka prestonog grada, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da računa da će onim što  se preduzima danas, neko sutra, pri pomenu šta je sve prvi put u Srbiji osnovano, doneseno ili proizvedeno u Kragujevcu, moći da nastavi ovaj niz na čuda budućeg tehnološkog razvoja čijeg dometa mi danas ne možemo ni biti svesni:

"Računam da je moj glavni grad mnogima od vas to isto, računam da će sutra to biti i njima."

Na svečanoj sednici uručene su tradicionalne Đurđevdanske nagrade i priznanja.

Zvanje počasnog građanina, odlukom odbornika, dodeljeno je Mirku Babiću glumcu iz Kragujevca i Talalu Elziku iz Palestine.

Dodeljene su i Đurđevdanske nagrade za dela nastala u 2017. godini: Biljani Planić za oblast privatnog preduzetništva, Vidosavu Stevanoviću za oblast umetnosti, Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu i Boriši Radovanoviću za oblast nauke. Đurđevdanska nagrada za oblast medicine dodeljena je prof. dr Slobodanu Milisavljeviću, a u oblasti sporta Milutinu Stefanoviću.

Za humanitarni rad Đurđevdanska nagrada uručena je Zoranu Kočoviću, Nenadu Miloševiću, Mirku Kitaniću, Milanu Mitroviću, Ivanu Glišoviću, Nebojši Petkoviću, Nenadu Milikiću, Mirku Vraniću, Ivanu Simoviću, Zoranu Lazoviću, Nebojši Simiću, Srđanu Tucakoviću i Bojanu Markoviću - za iskazanu naročitu hrabrost, požrtvovanje i stručnost prilikom gašenja požara u Tehničko-remontnom zavodu. 

Druga Đurđevdanska nagrada u oblasti humanitarnog rada dodeljena je organizatorima humanitarne akcije nezabeleženih razmera za lečenje Teodore Vranješević u Nemačkoj: Snežani Lazarević, Bobanu Lazareviću, Gordani Bigić, Katarini Milićević, Aleksandri Petrović, Predragu Petroviću, Suzani Đorđević, Mariji Milojević Lazarević, Draganu Timotijeviću, Draganu Prokiću i Dejanu Tršiću.

Odlukom gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, Plaketa Svetog Đorđa dodeljena je Prvoj kragujevačkoj gimnaziji i Muzičkoj školi "Dr Miloje Milojević" za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji Kragujevca u zemlji i inostranstvu.

Za izuzetan doprinos u pružanju pomoći gradu i građanima Kragujevca, afirmaciju i promociju Kragujevca kao mesta negovanja ljudskih i humanih vrednosti Plaketa Svetog Đorđa dodeljena je Fondaciji "Dragica Nikolić",  Predragu Marinkoviću i Vladici Brkoviću.

U dvorištu Narodnog muzeja otkriven je spomenik Milošu Obrenoviću. 

U okviru proslave Dana grada i obeležavanja jubileja - 200 godina od proglašenja prve prestonice moderne Srbije - kroz Kragujevac prošao je veliki Đurđevdanski karneval. Ove godine pod sloganom "Kragujevac - moj glavni grad", pored tradicionalnog dečjeg karnevala u defileu su učestvovale republičke i gradske institucije i ustanove, privredna društva, preduzetnici i udruženja.

Na Trgu kod krsta, u 21 sat, održava seje Đurđevdanski koncert na kojem učestvuju Kragujevački simfo- rok, koncert Simfonijskog orkestra grada Kragujevca, rok bendova Osvajači, Agata, KBO, Propaganda 117, Istok iza, Debela Nensi, ČBS i Jelena Tomašević, a u 22.30 vatromet sa zgrade Gradske uprave.

broj komentara 0 pošalji komentar