Preduzetničke ideje mladih Aleksandrovčana

Ponuda robe na aleksandrovačkoj pijaci, ovog petka, bogatija je nego inače. Osim na pijačnim tezgama, mnoštvo zanimljivih proizvoda nudilo se i u dvorištu srednje škole "Sveti Trifun", na Prvom preduzetničkom sajmu srednjoškolaca.

Ovo je kruna savladanog gradiva iz preduzetništva, predmeta koji se u ovoj školi sluša na završnoj godini.Posle razrađenih ideja, kreiranih biznis planova, ponuđeni su proizvodi ovog vinogradarskog.

"Komšija nam se bavi proizvodnjom mesa od mangulice, pa smo mi došli na ideju da se bavimo proizvodnjom tog mesa jer je dosta zdravo", kaže Nikola Samardžić, učenik srednje škole „Sveti Trifun".

"Firma se zove Organik. Bavi se proizvodnjom integralnih kolača u čiji sastav ulaze
lekovito bilje koje podspešuje određene funkcije u organizmu, kao što su imunitet, stres i umor, povećanje pažnje i koncentracije i smanjenje glukoze u krvi za dijabetes", objašnjava Anđelija Mitrović, učenica srednje škole "Sveti Trifun".

"Zato što svakodnevno viđamo kozmetičke preparate sa mnogo hemijskih supstanci koje ne znamo da li su opasne za naš organizam, ili ne. Mi dolazimo sa prirodnim sapunima za koje možete biti sigurni da će blagotvorno delovati na vašu kožu", kaže [Marija Marković, učenik.

Bilo je i uslužnih delatnosti koje se tiču lepote. Modni salon, za ovu sezonu, preporučuje boje vinskog taloga.

"To će im mnogo koristiti u životu, bez obzira koliki stepen obrazovanja budu stekli. U jednom trenutku, svakako će biti rukovodioci, radnici, šefovi, menadžeri i oni će znati kako da to sprovedu u delo", objašnjava Ružica Rajčić, profesor preduzetništva.

"Ovde sam danas video više od trideset programa, to je sutra trideset kompanija i možda nekoliko stotina zaposlenih mladih ljudi. Praktično, otvaraju perspektivu za sveukupan razvoj Župskog kraja", smatra Jugoslav Stajkovac, predsednik Opštine Aleksandrovac.

Na lokalu su pobedili učenici vinogradarsko-vinarskog smera. Očekivano za Aleksandrovačku Župu koja ove godine ima i svoje predstavnike u top dvadeset kompanija na državnom takmičenju srednjoškolaca.

broj komentara 0 pošalji komentar