Neiskorišćene mogućnosti Slatinske banje

U čačanskom kraju, poznatom po prirodnim lepotama, nalaze se i tri banje. Iako najmanja poznata - Slatinska banja ima termalne izvore lekovite mineralne vode, odlične uslove za smeštaj i tretmane i verne goste. I sigurno je da zaslužuje više pažnje jer je njen razvoj uslov za bolju posećenost.

Nekad su mnoge kuće u Slatinskoj banji bile pune gostiju. Sada se banjskim turizmom ozbiljnije bavi samo jedna porodica.

Za smeštaj, na raspolaganju imaju dvadeset postelja, kaže Dragan Pejović:

"Dvadeset pet godina se ulaže da bi mogli da prihvatite te goste određene koji dolaze. Inače, to je vrlo dragocena voda, mnogo dobrog ima po analizama, ali šta ćemo kada nema para da se dalje ulaže. Tako se tavori."

Vode Slatinske banje spadaju u red hladnih sumpornih voda, koje se dogrevaju u kadama. Imaju 27 minerala među kojima je najviše sumpor-vodonika po čemu je Slatinska banja druga u Evropi.

"Masaža potpomaže tonus mišića, cirkulaciji i omogućava bolju pokretljivost zglobova, to je ono što je glavno", objašnjava maserka Biljana Radojičić. "Ubrzava metabolizam, brže izbacuje neke negativne materije iz tela."

U Turističkoj organizaciji Čačka kažu da je i ova banja u turističkoj ponudi grada na svim sajmovima. Ipak, dosta toga još treba uložiti, ističe direktor TO Čačka Vojin Jakovljević:

"Grad Čačak je preduzeo da dobije status banje. Mi smo ušli u neku realizaciju možda otkupa nekih privatnih parcela kako bi ukrupnili zemljište i možda napravili neko prvo lečilište tamo."

U pomalo zaboravljenoj banji, na pola puta između Čačka i Kraljeva, ušuškanoj u podnožju planine Jelice, čekaju bolje dane i nadaju se da će se prepoznati njene vrednosti i lepote.

broj komentara 0 pošalji komentar