Užice - od osporavanja Titovog nasleđa do nostalgije

Užice je - sa još sedam gradova u nekadašnjoj SFRJ - nosilo Titovo ime. To je donosilo i veliku finansijsku pomoć države, ulaganje u razvoj grada, infrastrukturu i industriju: fabrike su u to vreme zapošljavale po nekoliko hiljada ljudi. Već 26 godina, Užice nije Titovo, ali se posle perioda sveopšteg poricanja, o Titovom vremenu govori i sa dozom nostalgije.

Smešteni u različita vremena, isti ljudi mogu imati različitu ulogu i značaj. Užičani to odlično znaju - jer su istom strašću kojom su slavili Tita, svojevremeno nasrnuli na sve što je u ovom gradu podsećalo na njega.

Od bezrezervnog obožavanja, stiglo se do sveopšteg poricanja lika i dela "najvećeg sina jugoslovenskih naroda".

Tako su se, kao probuđeni iz transa, u konačnom obračunu sa ideologijom čiji su čuvari bili gotovo pola veka, prvo odrekli Titovog imena u nazivu svog grada, a potom obrušili  na nekoliko tona težak spomenik vrhovnom vođi, koji je tri decenije dominirao gradskim trgom.

Spomenik je završio u dvorištu Muzeja, a tokom užičke katarze, pao je i 14. kilometar, i simboli otpora fašizmu.

U kolektivnom pamćenju se čuvaju tek delići prošlosti, a sporenja inspirišu i spomeničko i egzistencijalno nasleđe.

Vreme je bilo lepo, lepo smo živeli, imali uređen sistem, norme, pravila su se poštovala - kažu naši sagovornici. "A o ličnosti - to ne moramo."

Neki su od starijih čuli da je to bilo loše vreme, drugi da je to bilo zlatno doba u Užicu:

"Gradilo se, bilo je puno entuzijazma, mnogo ljubavi među ljudima, bilo je druženja, nikad nije bilo, vreme ni tada nije bilo bogato, ali nekako su ljudi, izgleda, bogatiji duhom bili, mnogo se lepše živelo."

Tranzicioni kolaps nije mimoišao ni užičku, u Titovo vreme stasalu privredu.

Taj se učinak ovde može zaboraviti, ali činjenicu da je ovaj grad 67 dana bio centar slobodne teritorije u porobljenoj Evropi, i da se pod Titovom komandom odavde borilo protiv fašizma, ne mogu osporiti nikakva novija tumačenja istorije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво