Skrivene lepote Pločičkog Rita

Pločički rit je zaselak u opštini Kovin sa samo 200 stanovnika, ali priroda u okolini pruža mogućnosti za razvoj turizma. Najveće atrakcije su jezero Provala i stari most iz doba Marije Terezije.

Ako niste upoznati sa pričom, nećete ni znati da ste došli u zaselak Pločički rit, jer nema table sa imenom mesta. Teško ćete prepoznati i školu, jer se nalazi u kućici, a u njoj je samo petoro đaka u jednoj smeni. Prolaznika skoro da i nema.

U prošlosti je bilo više pokušaja da se tu osnuje naselje, ali se reka izlivala, plavila kuće i oranice i ljudi su odlazili tražeći bolje mesto za život.

"Selo je zamrlo, nema naroda, mladi se ne žene, svi su otišli", kaže Radovan Kostić. "Pre dve godine smo dobili put do sela. Nemamo ni prodavnicu."

U ambulantu, poštu, za sve što im treba moraju u susednu Pločicu, udaljenu šest kilometara.

Ali zato u okolini imaju netaknutu prirodu - jezero Provala je idealno za odmor, šetnju i uživanje u prizoru sa mnogo ptica. Uz nešto ulaganja, bilo bi to mesto sa velikim brojem turista.

Prema rečima Bojane Mitrović Tasić, iz Turističke organizacije Kovin, tuda prolazi dunavska biciklistička ruta:

"Jezero je bogato ribom, šumom okolo, pa je pogodno za lov i ribolov."

U blizini mesta se nalazi potencijalno najveća turistička atrakcija - stari kameni most iz doba Marije Terezije, koji je sada zapušten, zarastao u travu, nalazi se nasred njiva, a jedan je od dva najstarija u našoj zemlji.

"Ne zna se tačna godina, ali je sagrađen krajem 18. veka. Ispod njega je proticala reka Ponjavica, koje više nema. Po lokalitetu se vidi da je nekad imao važnu saobraćajnu ulogu."

Most je trenutno u procesu zaštite u Zavodu za zaštitu spomenika, što ostavlja nadu da će u narednom periodu dobiti bolji izgled.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво