Hilandarska loza za obnovu Milentije

Loza iz Hilandarskih vinograda posađena je kraj ostataka Milentije,srednjevekovnog manastira nedaleko od Brusa.Tako su ugrađeni duhovni koreni u kategorisano nepokretno kulturno dobro od velikog značaja kao simbol njegove dalje obnove.

Kalem loze Hilandarske, rašće i rađaće kraj zidova nekadašnjeg bisera Moravske arhitekture podno drevne Kozničke tvrđave.

Lozu je sa Svete Gore doneo profesor Nebojša Marković, protomajstor novih Hilandarskih vinograda.

,,Uz blagoslov igumana sa Hilandara, ja sam dobio ovu lozu i okalemili smo je. Uspeli smo da dobijemo 49 sadnica prve klase," kaže Ranko Pantelić, kalemar iz Selišta.

Sa arheološkim istraživanjima i konzervacijom crkve Svetog Stefana krenulo se pre pola veka. Detaljnija iskopavanja kompleksa Milentije nastavljena su početkom ove decenije.

Pronađeno je oko 500 delova kamene plastike koji se čuvaju u beogradskom i kruševačkom Narodnom muzeju.

Sve što je tada pronađeno su vrhunska umetnička dela koja prevazilaze lepotu Kalenića, manastira građenog u istom periodu krajem 14. i početkom 15. veka.

Ono što je zanimljivo je da se osnova crkve u Milentiji, poklapa sa Lazaričkom.

I pored zaaganja Zavoda za zaštitu spomenika kulture i odbora za obnovu, na nedovršen posao opominju delimično rekonstruisani zidovi crkve.

Ljubiša Bata Đidić iz Odbora za obnovu Milentije navodi da se stiglo do glavnog projekta:

" Profesor doktor Mirko Kovačević vodi obnovu Milentije sa Gocom Gavrić kao arheologom. Taj kontinuitet traži zapravo da Milentija koja je zapretena ovde već 600 godina nađe sebe da se podigne.,,

Hilandarska loza biće zasadjena kraj više crkava i manastira kruševačke i žičke eparhije.

broj komentara 0 pošalji komentar