Doveo vodu u bezvodne Doliće i zaposlio meštane

Ulaganjem na Pešteri Numan Bajramović, uspešni poslovni čovek iz Rusije, želi da pomogne svom kraju. U Doliću, gde obrađuje dvesta hektara zemlje zaposlio je dvadeset petoro meštana i doveo vodu u bezvodno područje. Ulagao bi i dalje, ali nema puta.

Sto pedeset grla krupne stoke, sedamsto ovaca, čak trideset hektara oranica - što je na Pešteri možda najveća površina koju obrađuje jedno domaćinstvo. Trojica meštana obavljaju poslove u štali dugoj dvesta metara.

Zemljište je u Dolićima, dokle pogled seže, bezvodno. Dolićani su zato bili prinuđeni, dok nisu doveli vodu iz Đerekara, da piju iz bunara koji su punjeni kišnicom.

Numan je zbog toga doveo vodu za sebe i meštane sa 20 kilometara udaljenih izvora. Vode sada ima i na česmama i u lokvama sa kojih napajaju stoku.

"Jednostavno, volim ovaj kraj", kaže Numan Bajramović, ALK Rusija." Ja sam ovde ranije išao u lov i tako punio svoje baterije. Mnogo radim u Rusiji, kad dođem ovde odmorim se. To mi prija. Žao mi je ovaj narod i ovaj kraj. Zato sve ovo radim, za ovaj narod."

Uložio je i poklonio više od tri miliona evra. Ne samo u Doliće već i u Karajukića Bunare koji spajaju Sjenicu, Tutin i Novi Pazar preko Pešteri. Do Karajukića nema spojenog asfaltnog puta.

Blagoje Kuč iz Karajukića Bunara kaže da do Rasna (ka Novom Pazaru) imaju makadam u veoma lošem stanju:

"Prema Sjenici, opet od Rakočkih Bunara do Raždraginje, takođe makadam. Nema mosta."

Zahvaljujući Numanu, Doliće su obilazili Rusi, Kinezi, Japanci i brojni uspešni ljudi iz Evorpe. Na razgovor sa njim čekali smo šest sati, jer je bio na sastanku na kojem je dogovorio kupovinu još jednog izvora vode i 150 hektara zemlje koje će, kako saznajemo, pokloniti meštanima.

broj komentara 0 pošalji komentar