Pomoravski vez i obredni hlebovi iz Osipaonice

Udruženje žena "Pomoravski vez" iz Osipaonice kod Smedereva čuva od zaborava običaje i tehnike starih zanata. Udruženje ima samo tri članice koje, pored veza, heklanja i pletenja, prave i tradicionalne obredne hlebove.

Kada domaćice iz Osipaonice stave hleb ili pogaču na pečenje u "smederevac" miriše celo dvorište i pola sokaka.

Tajna je u strpljenju i sastojcima dobijenim od njihovih proizvoda sa njive, bez dodatka aditiva, kako ističe Ljiljana Đurđević. Mirjana Radivojević dodaje: "I u uživanju. Ja uživam dok mesim hleb."

U vreme ne tako davne prošlosti, njihove bake i majke su kvasac za hleb pripremale uveče i ostavljale ga u naćvama ili kopanjama do jutra. Tada je svaka kuća imala više članova, pa se mesilo i po šest hlebova, a pogače su se pravile u posebnim prilikama.

"Pogača za amanet, ima svoj amanet, ima svoju zakletvu i ima svoju cenu", kaže Mirjana Radivojević, "mi dugujemo našim bakama, našim majkama, srpskoj majci da zaštitimo hleb."

Prave pogače za rođenje, krštenje, pogače za kosače, pogače kada se žnje žito, za venčanje, za akdžije. I svaku bogato ukrase. Dok ih prave, trude se da mlađim domaćicama prenesu znanje.

Ranka Jeremić kaže da ima dve snahe, uči ih da mese hleb i one vole da rade.

Znanje i veština vrednih žena iz Osipaonice, dragoceni su u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa naše zemlje, smatra Dragana Filipović iz Etnografskog muzeja.

"U tom smislu aktivnost koje sprovodi ovo udruženje žena doprinelo je da se na jednom mestu vidi koje su sve to vrste obrednih hlebova postojale u prošlosti a neke od njih sačuvane su do danas."

Jedan od najpoznatijih obrednih hlebova je slavski kolač, koji je neizostavni deo svake slavske trpeze, on je i upisan na našu reprezentativnu listu i na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво