Dokle će se ženski rad vrednovati manje od muškog

Prvomajska budilica sa šetnjom ulicama Kraljeva iz godine u godinu okuplja sve manje ljudi. Među entuzijastima koji su, uz zvuke koračnice, podsetili sugrađane na jučerašnji praznik rada, bila je samo jedna žena.

Kraljevčanka, majka troje dece, danas se ne oseća slavljenički. Na tržištu rada je nepoželjna kategorija.

"Gde god da sam podnela zahtev i si-vi, otišla na razgovor, kad sam iznela da imam troje dece, odmah sam precrtana", ističe Jelena Župac, po obrazovanju saobraćajni tehničar, nezaposlena. "Kao da nisam sposobna za rad."

I takozvani blanko-otkazi zbog materinstva već su uobičajena praksa, a naša sagovornica, koja je zamolila da ostane anonimna, potvrđuje javnu tajnu o visini zarada kod kineskih poslodavaca.

Plata joj je bila 16 hiljada a Ugovor je potpisala na 22 hiljade. Razliku je davala poslodavcu.

U Republičkoj inspekciji rada učestale su žalbe da ženski dinar i u javnom sektoru manje vredi od muškog dinara.

"Ja bih pre rekao da se ženski rad manje vrednuje od muškog, i to je evidentno", rekao je Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata Srbije. "Kad pogledate malo bolje, u ustanovama i firmama na položajima, žene su ipak manje plaćene."

Rad i zarada na selu nevidljivi su i u statistikama. Samo 50-godišnja Snežana Jovanović iz Sirče zna zašto svakog jutra mora da se budi u 4 sata:

"Ono ne zna da je danas 1. maj! A plate nema. Ko još na selu zaradi platu?"

Ministar rada i zapošljavanja Zoran Đorđević kaže da su to neprimereni, ali nasleđeni "repovi" Zakona:

"Mi se trudimo da izmenimo i dopunama Zakone promenimo od finansiranja, pomoći porodicama sa decom do penzionog osiguranja i diskriminacije."

Razlike u uslovima rada i zaradama ovog 1. maja, poređenja radi, veće su u Srbiji od proseka u zemljama članicama Evropske unije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи