U seoskim domaćinstvima na Rudnu traži se mesto više

U domaćinstvima na Rudnu kod Kraljeva koja se bave seoskim turizmom više nema slobodnih mesta. O zdravoj klimi i prirodnim lepotama te visoravni na obroncima Radočela i Golije pisalo se pre više od stotinu godina.

Tihomir i Danica Kučinar, bračni par iz Petrovca na Mlavi, poslušali su prijatelje da prvomajske praznike provedu na Rudnu i, kako kažu, napravili su pravi izbor:

"Prirodna je maltene netaknuta, sve je onako kako treba da bude. Odmaramo oči i dušu, punimo baterije."

Tu može, kaže Danica Kučinar, da se dobije sve što je proizvedeno u tom kraju: pršuta, kajmak, sir, proizvodi od heljde.

Ovaj rezrevat biosfere između Golije i Studenice, sa nepreglednim šumama, pašnjacima i livadama privukao je goste iz Beograda, Kragujevca, Smedereva i drugih gradova.

Dragan Milenković iz Kragujevca kaže da je na Rudnu stekao prijatelje, i da su i priroda, i hrana na vrhunskom nivou.

"Tu su manastiri Studenica, Gradac, isposnica Svetog Save, mnogo toga što može da se vidi i u kulturnom i u istorijskom smislu", kaže Dragoljub Rajić iz Beograda.

Miloša Jovanovića iz Smedereva privlači priroda, prijatan ambijent, dobra domaća hrana.

Najveći broj gostiju na Rudnu smešten je kod porodica Milošević i Šekler, koje su i pioniri seoskog turizma na živopsinoj visoravni. Udoban smeštaj, domaća kuhinja zdrave hrane i ljubazost domaćina su ono po čemu se  ta dva domaćinstva prepoznaju.

Gosti, kaže Dragan Milošević, vlasnik seoskog domaćinstva, dolaze iz celog sveta: "Što je najbitnije, vraćaju se ponovo."

Sva mesta u domaćinstvu su popunjena, ističe Milijana Šekler: "Da smo imali možda i sto ležajeva, sve bi se popunilo, i više."

Trenutno, na Rudnu su uglavnom domaći gosti, a najveća poseta stranih turista očekuje se tokom letnjih meseci.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи