Renoviranje Kulturnog centra u Vlasotincu

U Vlasotincu se renovira zgrada Kulturnog centra, prvi put od kada je taj objekat izgradjen. Obnovu sa 46 miliona dinara finansiraju Ministarstvo kulture i Opština. To je takođe jedno od gradilišta gde budući arhitektonski tehničari imaju praktičnu nastavu.

Od zgrade podizane pre više od pola veka ostao je temelj i nešto zidova. U Vlasotincu niče novo zdanje Kulturnog centra koji će dobiti još jedan sprat, prostor iza bine, veću dvoranu i pozornicu.

Tu zatičemo učenike arhitektonskog smera Tehničke škole. Retka prilika da vide kako se grade ovakvi objekti.

Marija Ilić, učenica arhitektonskog smera Tehničke škole, kaže da im je mnogo znači odlazak na gradilište: "Vidim kako se to radi, od kog je materijala, jer nije isto kao kad to crtamo na papiru."

"Pojasne nam nešto što nam nije jasno, pitamo, vidimo sve što u školi primenjujemo", dodaje Aleksa Jović, učenik arhitektonskog smera.

"Ovde mogu da vide dva konsktruktivna sklopa", objašnjava dipl. arh. Nataša Ivanović, profesorka Tehničke škole, "onaj stari konstruktivni sklop koji se radio ranije i ovaj novi gde u suštini oni to primenjuju i upraktičnom delu."

Kada bude završena ova sala imaće 200 mesta. Moći će da ugosti i profesionalna pozorišta. Važna investicija, jer pod krov ovog centra staje čitav kulturni život opštine. Očuvanje govora koji je deo prizrensko-timočkog dijalekta priritet je. I rekonstrukcija je počela zahvaljujući projektu "Dijalekat".

Stvoriće se uslovi za održavanje pozorišnih predstava, festival, priredbi na prizrensko-timočkom dijalektu, ističe Maja Marković, projektni menadžer Kulturnog centra:

"U okviru projekta Dijalekat već smo izdali antologiju savremene poezije ‘Oratim da ne patim’ na dijalektu, izdali smo kuvar na dijalektu."

Uz Ministarstvo kulture,  koje je preko projekta "Gradovi u fokusu" izdvojilo 26 miliona dinara, u finansiranju rekonstrukcije učestvuje i Opština sa 20 miliona dinara.

"Svaka investicija u kulturi je bitna za građane Vlasotinca", naglašava Zoran Todorović, predsednik Opštine Vlasotince. "Ovo je multifunkcionalna sala koja će se koristiti i za pozorišne predstave, za gledanje filmova, i za sve druge aktivnosti koje ovde mogu da se odigraju."

Vreme ide na ruku izvođačima. Prvi posetioci u renovirani Kulturni centar ući će na leto, a jedan od prvih sadržaja, simbolično, biće Festival u čast dijalekta.

broj komentara 0 pošalji komentar