U Sirčanskoj banji počela sezona

Dok dve poznate banje u okolini Kraljeva - Mataruška i Bogutovačka, već godinama propadaju zatvorene iščekujući privatizaciju, u "divljoj" Sirčanskoj banji na padinama Kotlenika, sezona je već počela.

U "blatuši" je i jutros bilo više gostiju nego u čuvenim kraljevačkim banjama. Ova banja je pod vedrim nebom. Šumski izvor, omanja bara i blatište sa sumporovitom vodom.

Sedamdesetogodišnjakinju Vladimirku Ćurčić iz Kraljeva niko ne bi prepoznao. Kaže da je blato korisno za sva reumatska oboljenja.

Radnim danom u banji su uglavnom "dnevni" gosti, najviše Kraljevčani. Osamdesetogodišnja Stojanka Obrenović je najvernija:

"Ne bih ja doživela osamdeset da ovde ne dolazim dvadeset godina."

Gosti dolaze iz svih krajeva Srbije i niko nema primedbi na uslove i komfor.

"To je normalno, evo i žabe plivaju u bazenu, al‘ šta će mi", kaže Milomirka Medarević.

Od turističke ponude, pored plastenika, dva improvizovana bazena i dvadeset kada. Doneli su ih gosti iz svojih kuća. Treba samo poneti čep.

Dok se mit o Sirčanskoj banji i stručno ne dokaže, priča o njenoj lekovitosti prenosi se od usta do usta. Banjanje se ne naplaćuje, ali kućni red i priroda moraju da se poštuju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво