Za istim stolom vršnjaci iz Kikinde i sa Bliskog Istoka

"Za istim stolom" naziv je jedinstvenog druženja mladih iz Kikinde i njihovih vršnjaka sa Bliskog istoka, gde su razmenili različita kulturna iskustva i uživali u pripremi i degustaciji kulinarskih specijaliteta.

Ziba Arab, iz Avganistana, nalazi se u jednom od Prihvatno-tranzitnih centara u Srbiji. Smatra da joj je boravak u našoj zemlji kvalitetano ispunjen i da je družeći se sa vršnjacima iz Kikinde mnogo naučila.

"Još uvek nisam navikla na novi ukus hrane koju jedemo u Srbiji, ali mislim da nije toliko loš. Najviše mi se dopala ruska salata", kaže Ziba Arab. "Ne volim mnogo da kuvam, ali bih od naših specijaliteta izdvojila one koji su slični pastama, to najviše volim da jedem, kao i piletinu sa posebno začinjenim pirinčem".

Na trpezi su se našli lokalni specijaliteti, kao i jela koja se kuvaju u domaćinstvima Pakistana, Avganistana i iz drugih država Bliskog Istoka. Svoj doprinos ovom događaju dali su učenici i profesori kuvarskog smera Ekonomsko-trgovinske škole u Kikindi.

Profesor-kuvar Ekonomsko-trgovinske škole Milan Miletić kaže da su pripremili jela koja se pripremaju kod nas: "Malo smo ih doradili da bi mogli i naši migranti da jedu. Nema svinjskog mesa, pravili smo sarmu od čisto junećeg mesa, u zemljanim posudama, pravili smo prebranac sa dimljenim šaranom, znači nije slanina, nije suvo meso..."

"Ideja iza ovog događaja jeste da pružimo priliku da mladi provedu jedan zanimljiv dan zajedno, da uz pesmu, druženje i osmeh i hranu, u stvari, imaju prilike da razgovaraju, nauče dosta toga jedni od drugih", kaže Igor Stoilović, iz Centra za omladinski rad Novi Sad.

Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine opštine Kikinda kaže da je Gradu veliko zadovoljstvo što je jedan od tri grada gde se realizuje ovaj projekat u protekle dve godine: "Ovo je pokazatelj da mladi ljudi zaista znaju da promovišu sebe, da znaju da se udruže i da znaju da pokažu da samo takvo zajedništvo može da nas vodi u jednu mnogo lepšu i perspektivniju budućnost".

Pored Centra za omladinski rad iz Novog Sada, u organizaciju manifestacije "Za istim stolom uključili su se Kancelarija za mlade iz Kikinde, SOS Dečja sela iz Beograda i dve fondacije iz Švedske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво