Terenska obuka budućih policajaca u Mitrovom Polju

Obavaveznu terensku obuku Kriminalističko policijski univerzitet iz Beograda realizuje u Nastavnom centru MUP-a Srbije u Mitrovom Polju. U dve smene ove godine, praktične veštine na taj način steći će 205 studenata, od kojih skoro polovinu čine devojke.

Teoretsko znanje primenjeno u praksi. Za većinu prvi susret sa pištoljem, heklerom, automatskom puškom i snajperom.

Nakon 11 dana obuke studenti će savsim savladati rukovanje oružjem.

"Očekivala sam lepo, ali ovo je stvarno prelepo sve. Neverovatno iskustvo stvarno. Najviše mi se dopalo gađanje," kaže Aleksandra Josipović studentkinja druge godine strukovnih studija, a njen kolega Ivan Tovilović dodaje:

„Zaista jedno prelepo iskustvo. Bilo bi lepše da malo češće imamo priliku da dođemo i radimo sa ovakvim stvarima."

Obuku u Mitrovom Polju studentu prolaze samo jednom tokom školovanja. Uz rukovanje naoružanjem u terenskim uslovima stiču i praktična znanja iz topografije, taktike i operativne policijske veštine.

Aleksandar Vukojević, student druge godine Kriminalističko policijskog univerziteta objašnjava:

„Ovde se zapravo navikavamo na tu disciplinu, rano ustajanje, na taj način života koji će nas čekati kasnije u službi. Nije lako, naravno, ali zajedno smo svi."

Aleksandra Janošev, studentkinja druge godine Kriminalističko policijskog univerziteta navodi:

„Tu je rodna ravnopravnost. Nismo zapostavljene , nismo poštedjene ničega. Jednaki smo sa njima u potpunosti. Ako volimo ne treba da bude teško."

Među instruktorima je i dvoje bivših studenata . Marija Tasić, saradnica u nastavi Kriminalističko policijskog univerziteta kaže:

„Meni je sad kao saradniku u nastavi na akademiji mnogo lakše. Malo je veća odgovornost što se tiče same obuke, pružanja znanja studentima i generalno pružanja podrške njima, ali mnogo je lepše u ovom svojstvu, moram priznati."

U dobroj atmosferi napori se lakše podnose, a zajedništvo jača svakim novim korakom.

„Ono što moram da napomenem je motivisanost studenata za realizaciju ovakvih programskih sadržaja. Njihovi motivi su ih,na kraju, i doveli upravo do toga da žele da nose uniformu i da rešavaju upravo ovakve zadatke. Saradnja naše institucije sa MUP-om je izuzetno dobra i naravno to dovodi do toga da skoro svi naši studenti u poslednjih nekoliko godina dobili su i svoje stalno zaposlenje u ministarstvu," zadovoljan je profesor dr Goran Vučković, rukovodilac obuke.

Od diplome ih deli još godina studija, a od završetka terenske obuke taktički marš - 22km pešačenja po živopisnim padinama Željina i Goča.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво