Genijalna devojčica iz Kraljeva - najmlađa postdiplomka u Ujedinjenom Kraljevstvu

U Edinburgu, u Ujedinjenom Kraljevstvu u galeriji "Embasi", večeras se otvara izložba grupe postdiplomaca Univerziteta u Edinburgu, na kojoj počasno mesto zauzima slika jedine devojčice iz Srbije Tamare Rogović koja predstavlja Most slobode u Srbiji.

Tamara je rođena u Kraljevu 14. aprila 1999. godine, u vreme bombardovanja Srbije. Ovo je još jedan doprinos obeležavanju tog događaja i ona je ponosna što na ovaj način može doprineti boljem razumevanju dešavanja u Srbiji,u vreme kada se na razne načine obeležava početak NATO agresije.

Posetioci izložbe, zajedno sa studentima iz celog sveta, kao i građani Edinburga i Škotske, mogu se upoznati sa radovima genijalne Srpkinje.

Tamara Rogović slika od 7. godine, a nakon brojnih kolektivnih izlaganja, sa samo 12 godina imala je prvu samostalnu izložbu slika.

Na fakultet se upisala sa 14 godina i time postala najmlađa studentkinja slikarstva u Srbiji.

Bila je i najmlađa devojčica iz Srbije koja je izlagala u Parizu.

"Ja sam radio sa velikim slikarom Salvadorom Dalijem. Znam da je pred nama devojčica čije će ime, jednog dana biti poznato svuda u svetu", rekao je tada prijatelj i učenik čuvenog Salvadora Dalija, slikar Fransoa Spiridon Mitić.

Od 17. godine, Tamara živi u Parizu, gde je bila najmlađa studentkinja umetnosti.

Godine 2016. osmislila je humanitarni projekat besplatne škole slikanja za decu "Taša art skul", u želji da i druga deca ostvare svoje talente i kvalitete.

Sa 18 godina, Tamara je podržala prvi "Kids fešn vik" u Srbiji, prikazujući deo svoje kolekcije unikatnih, ručno oslikanih haljina za devojčice. Prošle godine objavljen je i njen prvi naučni rad.

Na osnovu svojih radova, u 18. godini, postala je studentkinja postdiplomskih master studija likovnih umetnosti, na vodećem svetskom Univerzitetu u Edinburgu. Taj uspeh je čini najmlađim postdiplomcem u ovoj oblasti u Ujedinjenom Kraljevstvu i Srbiji, a verovatno i u svetu.

Tamara spada u svetsku grupu izuzetne, genijalne dece, Child prodigy, i nosi to zvanje.

"Ponosna sam što svojim radom mogu obeležiti sećanja na  dešavanja 1999. odine u Srbiji, u godini mog rođenja, i što mogu međunarodnoj javnosti redstaviti simboliku radova mog savremenog pristupa", rekla je Tamara za RTS i naglasila:

"Zahvalna sam RTS-u koji će svojim prilogom omogućiti da građani Srbije sete deo atmosfere sa moje izložbe u Edinburgu."

"Takođe, posebno sam posnosna što je ovih dana u Edinburgu izašao moj prvi esej na temu kolaborativnog rada, individualizma i slobode u svetu umetnosti, urađen u saradnji sa akademskom slikarkom iz Estonije Lisom Mudist, koja takođe pohađa postdiplomske studije u Edinburgu."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво