O značaju zaveštanja organa u Kraljevu

U okviru nacionalne kampanje, i građani Kraljeva saznali su od pacijenata i lekara koliki je značaj transplantacije i doniranja organa.

Irena Paunović se četiri godine borila sa teškom bolešću. Disala je na jedno plućno krilo, a i ono je otkazivalo. Transplantacija u Beču dala joj je novu nadu.

"Dobila sam novo plućno krilo, nov život, gde je sve u mom životu krenulo uzlaznom putanjom i ja sad živim punim plućima", kaže Irena Paunović. "Kada sam došla u Srbiju, ja i moja porodica smo zaveštali organe jer je to pre svega humano delo."

Isto su uradile i porodice mnogih drugih pacijenata kojima su novi organi spasili život. Sva pitanja i predrasude nestanu kada postanu svesni da je mnogo veća verovatnoća da će im zatrebati organ, nego da će biti donori.

"Ima mnogo pacijenata ovde u Srbiji koji boluju i kojima je ovo jedina šansa za izlečenje", naglašava dr Branislav Oluić, transplantacioni hirurg, Klinički centar Srbije. "To nije samo za njih izlečenje nego i za njihove porodice i ti pacijenti postaju radno sposobni i to takođe državi predstavlja veliki benefit."

Kraljevčani su od pacijenata koji su dobili novi organ čuli koliko je humano zaveštanje organa. Od Slavice Obradović, koja četiri godine čeka na novu jetru, i kako je težak život u isčekivanju.

Govor u Kraljevu posvetila je jedanaestogodišnjem sinu koji je pre tri dana proslavio rođendan:

"Njegova rođendanska želja je bila da mu mama bude živa."

Građani koji potpišu donorsku karticu, na kraju svog života produžiće tuđe samo ako se saglasi porodica. Zemlje sa razvijenom svešću o značaju zaveštanja oragana imaju i do 13 donora na hiljadu stanovnika, Srbija četiri i po.

"Taj broj mora da se, opet po nekom našem mišnjenju i po mom ličnom mišljenju da se udvostruči. To je neki ja mislim standard koji bi doveo do povećanja broja transplantacija, samim tim i spašenih života", kaže Mladen Todić, predsednik Udruženja "Zajedno za novi život".

Do sada je više od četiri i po hiljade ljudi iz Raškog okruga potpisalo donorske kartice. Svi koji žele da pokažu humanost, mogu isto da urade svakog dana na plućnom odeljenju Opšte bolnice Studenica u Kraljevu.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво