Vežba odbrane od poplava u Golupcu

U Golupcu je održana zajednička vežba Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i "Srbijavoda" na kojoj je demonstrirano reagovanje nadležnih službi i lokalne samouprave u slučaju poplavnog talasa sa Dunava.

Golupčani dobro pamte 2006. godinu kada su se borili protiv nabujalog Dunava. Posle toga, shvatili su da sa ovom rekom nema šale, pa su iz kredita Svetske banke kupljeni mobilni paneli koji Golubac brane od povećanog vodostaja. Do sada nije bilo potrebe za njihovom montažom, ali je, zlu ne trebalo, obavljena generalna proba.

Uz saradnju sa ljudima iz Sektora za vanredne situacije Republike Srbije i "Srbijavoda", vrlo brzo i vrlo efikasno možemo da dođemo do realizacije, do postavljanja tih panela", naglašava Saša Marjanović, zamenik predsednika Ppštine Golubac. "Kako smo čuli od dvanaest do petnaest časova je potrebno vreme da se to postavi u fulu i da bude stavljeno u funkciju odbrane od poplava."

Zbog svog specifičnog položaja ali i zbog prethodnog iskustva sa poplavama, Golubac je odabran za vežbu sprovođenja odbrane od poplava, koju su zajednički organizovali Sektor za vanredne situacije I Srbijavode.

To je, kako navodi Goran Puzović, direktor JP "Srbijavode", podrazumevalo je kompletan rad, od Republičkog hidrometeorološkog zavoda - od njihove najave da dolazi veliki talas, podizanje svih kapaciteta sistema, praćenje 24 sata i izvođenje operativnih mera, odnosno montiranje mobilnog sistema na terenu.

Scenario vežbe rađen je za tzv. stogodišnje vode. Od 2014. kada su Srbiju zadesile katastrofalne poplave, napravljen je ozbiljan pomak u Sektoru za vanredne situacije.

"Povećan je broj specijalističkih timova za rad na vodi. Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Sektor kao njegova organizaciona jedinica, u ovom trenutku ima na 13 lokacija takve specijalizovane timove, potpuno obučene i spremne za reagovanje", rekao je Boban Stevanović, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. "Takođe, uvodimo u sistem specijalizovane jedinice Civilne zaštite, takvih timova ima sedam, tako da u određenim trenucima možemo za vrlo kratko vreme da reagujemo na adekvatan način."

Vežba u Golupcu pokazala je da svi segmenti sistema, od nadležnih službi do lokalne samouprave, mogu uspešno zajednički delovati u vanrednim situacijama. Jer, Dunav nije uvek lep i plav.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво