Procenat gojazne dece sve veći

Prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", procenat gojazne dece se iz godine u godinu povećava. Loše navike u ishrani i nedovoljna fizička aktivnost glavni su krivci a rezultati sistematskih pregleda pokazuju da je situacija ista i u gradskim i u seoskim sredinama.

Da se ne hrane kako treba, znaju vrlo dobro. Zato đački parlament u paraćinskoj Gimnaziji već godinama organizuje i Dan zdrave hrane.

Zdrave navike u ishrani formiraju se u najranijem detinjstvu. Vrlo često ipak roditelji i lekari ne nalaze zajednički jezik.

"Roditelji umeju da traže opravdanje za nezdrave navike u ishrani, a upravo mi smatramo da je taj porodični model odnosno sama ta ishrana koju dete ima kući i uticaj roditelja na to da se deca bave fizičkom aktivnošću najbitnije", ističe dr Biljana Rančić, iz školskog dispanzera. "Najveći pik gojaznost dostiže kod dece u tinejdžerskom periodu, odnosno pubertetskom periodu i adolescentskom periodu."

Da ovaj problem postoji u svim sredinama pokazuju i rezultati sistematskih pregleda u svilajnačkoj opštini koje je organizovao Centar za brigu o porodici. Najpre su pregledana deca u selima koja su fizički aktivnija.

Iako ova deca mnogo više vremena provode napolju od mališana u gradskoj sredini pregledi pokazuju da su problemi sa držanjem tela i prekomernom težinom skoro isti.

"Većina njih ima to loše držanje ali to za sada nije veliki problem jer tim korektivnim vežbama može i da se ispravi", kaže dr Marijana Vasić, iz Doma zdravlja Svilajnac. "Drugo što smo primetili jeste možda malo gojaznost kod dece koja se sada javlja. Biće problem ukoliko se napravi propust i onda deca izrastu i ostanu sa tim problemom."

Da redovna fizička aktivnost i kultura ishrane budu prednost trebalo bi, kažu lekari, da deci pokažemo i svojim primerom, a dobre navike u detinjstvu daće rezultate i tokom života.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво