Osnovac iz Blaca najbolji mladi eko-reporter u Srbiji

Milan Pavlović, učenik šestog razreda OŠ "Stojan Novaković" u Blacu, pobednik je nacionalnog takmičenja za mlade eko-reportere koje su organizovali Elektroprivreda Srbije i Udruženje "Ambasadori održivog razvoja i životne sredine".

Osvajanjem prvog mesta za foto-reportažu u kategoriji do 14 godina, Milan je osigurao plasman na međunarodno takmičenje u kojem učestvuju predstavnici 34 zemlje.

Mobilnim telefonom Milan je slikao staru rasvetu na plafonima škole i novu, koja je zamenjena, i prikazao kako su u školi rešili problem energetske efikasnosti. Za svoj rad je dobio najveću ocenu žirija, na konkursu međunarodnog programa "Mladi eko-reporteri".

Želeo je, kaže, da na neobičan način prikaže ono što je urađeno u njegovoj školi: 

"Malo sam se poigrao svetlom i uspeo da stvorim zvezdanu iluziju u našim učionicama, u odnosu na monotonu rasvetu koju smo ranije imali. Ideju za rad Milan je dobio nakon dogovora roditelja i škole da se zameni stara rasveta i time smanje računi za električnu energiju."

OŠ "Stojan Novaković"  je dobar primer saradnje škole, roditelja i lokalne samouprave, naglašava direktorka Danijela Nikolić:

"Zajedničkim radom radnika škole, roditelja i saveta roditelja urađen je proračun, koliko starih rasvetnih uređaja je potrebno zameniti. To su učinili domari škole i pomoćni radnici, i na taj način smo smanjili potrošnju električne energije do 30%,naročito u zimskom periodu."

O značaju očuvanja životne stredine dosta se brine u ovoj školi. Ekološka sekcija "Zeleni putokaz" jedna je od najaktivnijih.

"Velika je čast i privilegija da naša škola bude predstavnik celog regiona u ovom takmičenju, u očuvanju i uštedi električne energije koju smo ovde pokazali", kaže nastavnica Nevena Pešić, "naša škola se trudi da bude aktivna u tome."

U programu "Mladi eko-reporteri" učesnici istražuju pitanja i probleme zaštite životne sredine i izveštavaju o njima u pisanoj formi, fotografski ili video-zapisma.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво