Dan grada Šapca: Lekcije o slobodi

Dobitnik Aprilske nagrade za ukupan razvoj i promociju grada Šapca je vladika Lavrentije. Za razvoj demokratskih vrdnosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda, priznanja su pripala Rodoljubu Šabiću, povereniku za informacije od javnog značaja, i redakciji nedeljnika "Podrinske". Za razvoj sela, nagrađen je Dragan Lukić iz Gornje Vranjske.

Dan grada Šapca, ustanovljen je u znak sećanja na 22. april 1867. godine, kada je i poslednji turski vojnik napustio Šabac. Ključevi grada tada su predati pešadijskom kapetanu Lazaru Cukiću.

"Nakon oslobođenja ohrabrena, osnažena i tek stvorena građanska klasa, preobrazila je lice ovog grada", rekao je, između ostalog na Svečanoj akademiji gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. "Šabac je postao prva varoš Srbije, najrazvijeniji grad male zemlje na istoku, kapija evropskog znanja i uticaja na Balkanu. Oslobođenje Šapca je lekcija o slobodi koja se teško stiče, ona je preduslov da bismo ostavili trag u civilizaciji, sloboda se osvaja znanjem koji oslobađa od laži i besmisla, predrasuda i propagande."

Jedan od dobitnika Aprilska nagrade, episkop šabački Lavrentije, na svečanosti je naglasio:

"Teško je naći izraz reči iz srca u ovakvom momentu. Ja sam svoju službu svešteničku i vladičansku vršio iz ljubavi i poštovanja prema Bogu i prema svome rodu. Ovaj grad sam posebno voleo i nosio u srcu ma kuda sam išao."

U kategoriji "Razvoj demokratskih vrdnosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda" priznanja su pripala Rodoljubu Šabiću, povereniku za informacije od javnog značaja, i redakciji nedeljnika "Podrinske".

Za razvoj sela, nagrađen je Dragan Lukić iz Gornje Vranjske. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво